Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schaarste aan grondstoffen moet bedrijven een zorg zijn, en de mensheid ook

Opinie

Hoofdredactie

© ANP. Een werknemer kijkt naar een berg steenkool bij de OBA Bulk Terminal Amsterdam.
Commentaar

Slechts 20 procent van de bedrijven in Nederland is enigszins voorbereid op schaarste van grondstoffen. Inkopers zien de grondstoffenprijzen wel stijgen, maar de alarmerende strekking daarvan dringt nog niet door tot de directiekamers.

Dat blijkt uit een inventarisatie van adviseur PricewaterhouseCoopers. Het bericht haalde de voorpagina niet, maar de inhoud ervan is ernstig. Het mag toch voor iedereen duidelijk zijn dat grondstoffenschaarste geen tijdelijk verschijnsel is. De schaarste is structureel en zal snel ernstiger worden, door de welvaartsgroei in opkomende economieën, en door de groei van de wereldbevolking.

De financiële crisis waarin de westerse wereld, en zeker Europa, nu zit, eist alle aandacht op. Daardoor lijkt ook het bewustzijn verdwenen dat er achter deze, tijdelijke, muntencrisis, structurele crises wachten. Nu de economische groei in belangrijke delen van de wereld is teruggevallen, lijkt het wat minder ernstig met de stijging van de prijzen van voedsel, grondstoffen en energie.

De vraag is wat ingezakt. Maar als die straks weer aantrekt, zullen de prijzen snel stijgen, en zal schaarste opnieuw tot spanningen en onrust leiden. Dat is geen mogelijkheid, dat is een zekerheid.

We leven al lang in de wetenschap dat de bronnen waarvan de mensheid gebruik maakt, eindig zijn. Vier decennia geleden voorspelde de Club van Rome dat er een eind zou komen aan de groei.

De somberste van die voorspellingen zijn niet uitgekomen, omdat ze de technologische ontwikkeling onderschatten die leidde tot een veel efficiënter gebruik van schaarse middelen. En dat effect is nog steeds onmiskenbaar; de weg die opkomende economieën nu gaan naar welvaart is veel minder smerig dan de onze, die liep langs steenkool, staal, zware industrie, en duizenden kilometer telefoonkabel. Maar hoe dan ook: eens komen de grenzen in zicht.

PricewaterhouseCoopers constateert dat bedrijven vooral vertrouwen op een efficiënter gebruik van grondstoffen. Dat is mooi, maar niet genoeg. De strijd om de schaarse middelen zal heviger worden in deze krimpende wereld. De Aziatische aankopen van landbouwgrond in Afrika en mineralen in Australië zijn maar enkele tekenen.

Ze zouden bedrijven in Nederland moeten aanzetten de aanvoer van hun grondstoffen te doordenken en zeker te stellen. En ze zouden de mensheid moet aanzetten na te denken hoe voorkomen moet worden dat de schaarste uitloopt op een vernietigende strijd.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie