Commentaar Algemene Beschouwingen

Samenwerking loont, zo blijkt

De koning sprak afgelopen dinsdag tijdens de Troonrede over Nederland als het land van de verstandige compromissen in het brede midden. Niet de tegenstellingen, zoals die zich op bijvoorbeeld de sociale media uiten typeren dit land, maar de mensen die willen meedoen en ook hun bijdrage leveren. De Algemene Beschouwingen, woensdag en gisteren in de Tweede Kamer, bewezen het gelijk van, via de koning, het kabinet.

Er heerste twee dagen lang een opvallende behoefte in de Kamer tot zaken doen. Zonder alles met elkaar te willen verbinden, zou over de besluitvaardigheid van de Nederlandse politiek kunnen worden gezegd dat het een geluk is bij een ongeluk dat de coalitie in maart haar meerderheid verloor in de Eerste Kamer. Er moet meer en vaker naar elkaar worden geluisterd, blijkbaar.

Algemene Beschouwingen zijn te vaak massale aanvallen van de oppositie aan de ene kant en een opgeworpen granieten muur van de coalitie aan de andere kant. Daarvan was dit keer veel minder zichtbaar.

Daar heeft de minderheid van de coalitie in de Eerste Kamer stellig mee te maken, maar er vinden veel meer, veel fundamenteler veranderingen plaats. In de politiek en in de samenleving. De erkenning dat de publieke sector te lang werd verwaarloosd en dat collectieve voorzieningen aan herziening toe zijn in het belang van degenen die er gebruik van maken, verbindt de coalitie en de oppositie. Twee dagen lang werd in de Tweede Kamer getoond dat het brede midden de komende maanden tot die verstandige compromissen in staat is.

Er zijn de eerste tekenen van een ander politiek klimaat

Tijdens de Algemene Beschouwingen kwam het ­kabinet oppositiepartijen tegemoet rond de salarissen van leraren, meer geld voor de jeugdzorg en een hogere belasting op inkomens boven een miljoen. Het zijn slechts een paar voorbeelden.

Daarmee wil niet gezegd zijn dat er plotseling een puur dualistische verhouding is ontstaan tussen Kamer en kabinet, waarbij het kabinet regeert en maar moet afwachten of de controle door de Kamer tot goedkeuring leidt. De coalitiepartijen hebben een regeerakkoord gesloten en daar houdt men elkaar ook aan. Toch zijn er de eerste tekenen van een ander politiek klimaat.

In dat klimaat is het uitgangspunt het besef dat partijen die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen, ­elkaar nodig hebben, los van een rol in de coalitie dan wel als oppositiepartij.

Problemen rond de klimaatverandering, het failliet van het volkshuisvestingsbeleid, de dreigende stilstand door het stikstofprobleem zijn stuk voor stuk ingewikkelde zaken, die om krachtig beleid vragen. Die kracht is in het sterk versplinterde politieke krachtenveld ­alleen te vinden bij samenwerking.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden