Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rustig aan met extra overheidsuitgaven

opinie

Trouw

DNB-directielid Job Swank © Dijkstra bv
Commentaar

Het dedain waarmee Job Swank, directielid bij De Nederlandsche Bank, praat over de politiek past een topman van een centrale bank niet. Swank waarschuwde eerder deze week bij de presentatie van de jongste prognoses van de Nederlandsche Bank over de economie de politiek niet al te gretig te zijn met het uitgeven van de voorspelde extra overheidsinkomsten.

Op zich een terechte waarschuwing, die in vrijwel alle omstandigheden geldig is. Maar tegelijkertijd voedt Swank een vooroordeel, dat al lang niet meer op feiten berust.

Lees verder na de advertentie

Al sinds het aantreden van Gerrit Zalm in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw als minister van financiën wordt er in Nederland behoedzaam begroot en trachten opeenvolgende kabinetten anti-cyclisch begrotingsbeleid te voeren: in tijden van hoogconjunctuur de economie niet extra aanzwengelen met uitgaven en als het tegenzit meer gas geven. 

Noodzaak

Het hoogtepunt van anticyclisch begrotingsbeleid was het beleid van het vierde kabinet-Balkenende. De toenmalige minister van financiën, Wouter Bos, besloot in 2008 na de kredietcrisis, terwijl het financieringstekort razendsnel opliep, niet in te grijpen en dus niet te bezuinigen.

Een nieuw kabinet doet er goed aan het overschot toe te voegen aan de buffer voor schralere jaren

De oproep van Swank, als je door het cynisme over de politiek heenkijkt, is dus niet meer dan het nog eens -benadrukken van een ook in de politiek al lang en breed erkende noodzaak. Ook in de formatie is bij de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks al vrij snel erkend dat het onmiddellijk in uitgaven omzetten van alle mogelijke inkomstenmeevallers in ieder geval de eerstkomende twee jaar niet verstandig is.

Buffer

Er is, gezien de stand van de economie, geen macro-economische noodzaak toe, en wellicht belangrijker: de buffer om de gevolgen op te vangen van de vergrijzing, zoals de daarmee gepaard gaande extra uitgaven voor de zorg, is nog altijd niet groot genoeg.

Defensie en de zorg en de transitie naar een duurzame ener­gie­voor­zie­ning blijven om meer geld vragen.

Een nieuw kabinet doet er met andere woorden goed aan het begrotingsoverschot grotendeels toe te voegen aan de buffer voor komende, wellicht schralere jaren; ¬jaren waarin in ieder geval de overheidsuitgaven wel moéten stijgen.

Dat wil niet zeggen dat een aantal posten op de begroting niet om uitbreiding vraagt. Defensie en de zorg en de transitie naar een duurzame energievoorziening blijven om meer geld vragen. De andere nuttige uitgave is de broodnodige belastinghervorming. Een hervorming, die arbeid veel minder belast en werkgevers uitnodigt meer vaste banen te scheppen.

Zo’n hervorming kan niet zonder geld om mogelijke negatieve koopkrachtgevolgen voor specifieke inkomensgroepen op te vangen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Economie blijft groeien: tijd voor hogere lonen, vindt De Nederlandsche Bank

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Een nieuw kabinet doet er goed aan het overschot toe te voegen aan de buffer voor schralere jaren

Defensie en de zorg en de transitie naar een duurzame ener­gie­voor­zie­ning blijven om meer geld vragen.