OpinieHumor

Roué Verveer discrimineert wel degelijk, hoe kan de publieke omroep dat nog uitzenden?

null Beeld

Om elkaar lachen en met elkaar lachen, dat is de ambitie van stand up comedian Roué Verveer. Maar volgens lezeres Anne Sastromedjo zijn diens grappen behalve smakeloos ook etnisch discriminerend.

Anne Sastromedjo

Stand-up comedian Roué Verveer (Cultuur & media, 14 juli) zegt dat alleen witte mensen zijn grappen over Surinaamse bevolkingsgroepen discriminerend vinden. Dat klopt niet en dat weet hij. De NTR zond op 1 juli zijn voorstelling ‘Typisch Surinaams’ uit 2013 uit. Daarin neemt hij diverse etnische groepen op de hak. Zijn disclaimer is dat er met en om elkaar gelachen moet kunnen worden. Dat moet kunnen als het gaat om interetnische verschillen.

Hij slaat de plank echter volledig mis als het gaat om Javanen, want daar wordt hij seksistisch. De passages over Javaanse vrouwen zijn smakeloos, etnisch seksistisch en discriminerend. Javanen zijn al sinds 1890 deel van de Surinaamse bevolking. De bekendste nazaat is Ranomi Kromowidjojo.

Javaanse buitenvrouw

Herhaaldelijk spreekt Verveer van de Javaanse vrouw als buitenvrouw (maîtresse). “Ideale buitenvrouw, de Javaanse vrouw. Alle Surinaamse mannen hebben een Javaanse buitenvrouw”. Over het uiterlijk van de Javaanse vrouw zegt hij: “Ik weet niet wat ze zien in Javaanse vrouwen. Hun gezicht is plat. Als de zon schijnt kan er niet eens een bril op hun neus. Ze hebben geen neus”. En hij stelt: “Daarom hebben mannen een Javaanse buitenvrouw. Want als hij thuiskomt bij de buitenvrouw, staat ze al klaar.”

Ik heb het management van Verveer, Puuree, hierop aangesproken. Zij zeggen het te betreuren dat ik de voorstelling zo heb ervaren en dat het de intentie van Verveer is om met en om elkaar te lachen. Puuree kon mij niet beloven wat voor mij te kunnen betekenen.

Ik blijf zitten met een hoop vragen. Hoe kan het toch zijn dat anno 2020 vrouwen zó worden beledigd op de publieke televisie? Overschrijdt deze uitzending niet de grens van het betamelijke? Zijn maatschappelijke ontwikkelingen als #MeToo, vrouwenemancipatie en het debat over discriminatie Verveer ontgaan? Ik vraag me af welke van de taken van de NTR – informatie, educatie, jeugd en diversiteit – hiermee gediend is. Het kan toch niet zo zijn dat de vrijheid van meningsuiting de cabaretier onbegrensde mogelijkheden geeft? Immers, grondrechten worden beperkt door wetgeving rond fatsoen, waaronder het strafrecht.

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, corrigeerde deze week een minister die een oude seksistische grap aanhaalde in een debat. Dat vond zij terecht niet meer van deze tijd. Er is nog hoop, verzucht ik.

Lees ook:

‘Funny guy’ Roué Verveer heeft nu een boodschap en die blijft hangen

Toen stand-up comedian Roué Verveer voor het eerst in Carré optrad voor Surinaamse Nederlanders, ging het dak eraf. Nu gaat hij in een intieme Surinaamse show met zijn publiek in gesprek over corona, politiek en Black Lives Matter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden