Commentaar

Rotterdam-Zuid vergt een steviger aanpak

Een doorkijkje in de wijk Feijenoord. Beeld
Een doorkijkje in de wijk Feijenoord.

Een ronduit dramatische conclusie trokken de door de wol geverfde bestuurders Deetman en Mans deze week over het stadsdeel Rotterdam- Zuid.

Zij stelden dat de problemen in deze wijk met 200.000 inwoners zo 'on-Nederlands' groot zijn, dat Rotterdam hulp moet krijgen om het tij te keren.

Het gebied - waaronder Feijenoord, Charlois en een deel van IJsselmonde valt - kent een opeenstapeling van problemen. In de vele oude, verwaarloosde huizen wonen mensen met een laag inkomen, een lage opleiding en weinig kansen om omhoog te klimmen op de sociaal- economische ladder. Wie kan, vertrekt zo snel mogelijk uit Zuid.

De werkloosheid in de wijk is extreem hoog, evenals de schooluitval. De criminaliteit tiert zo welig dat veel jongeren bijna stelselmatig erin afglijden. En daarbovenop is het een gebied waar nieuwe migranten massaal op afkomen vanwege de goedkope huizen of matrassen die huisjesmelkers er verhuren.

Al tientallen jaren is deze wijk een probleemgebied. Al vele tientallen miljoenen zijn er gestoken in het opknappen ervan. De laatste jaren was dat nog het geval met de zogenaamde Vogelaar-gelden. En dat valt ook te zien: aan zuidkant van de Maas is de laatste vijftien jaar het ene prestigieuze project na het andere verrezen.

Maar de bewoners op Zuid blijken er nauwelijks van te profiteren. Sterker nog: terwijl in heel Rotterdam het veiligheidsgevoel sinds 2001 jaarlijks toeneemt, zakt de veiligheidsindex weer in delen van Zuid. Het lijkt dweilen met de kraan open.

En dat is onacceptabel voor een gebied zo groot als een middelgrote stad. We hebben in Rotterdam-Zuid ons eigen Amerikaanse getto. Dat moet met man en macht worden aangepakt.

Het valt daarom te prijzen dat het gemeentebestuur van Rotterdam eindelijk bereid is toe te geven dat het hierbij hulp nodig heeft. Dat is niet iets wat Rotterdam snel doet.

Het gaat ook niet alleen om hulp in de vorm van geld om de huizen rigoureus aan te pakken. Het gaat ook om hulp om een gezamenlijke visie neer te zetten, om bestuurlijke daadkracht, doorzettingsvermogen en samenwerking.

Rotterdam vraagt hulp, maar in een reactie zei minister Donner dat Zuid geen landelijk probleem is en dat de regie bij Rotterdam moet blijven liggen. Dat is een wel erg magere reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden