Commentaar

Rotterdam vergroot de kloof in de stad door erediensten in buurthuizen te verbieden

Een viering van de Sinaï-gemeente in een Rotterdams buurthuis. Beeld Phil Nijhuis

Negen religieuze groeperingen in Rotterdam moeten op zoek naar een ander onderkomen voor hun wekelijkse eredienst. Zij hielden hun vieringen in buurthuizen, die in Rotterdam Huizen van de Wijk heten. Deze diensten zouden ‘drempelverhogend’ werken voor andere buurtbewoners en het open karakter van de buurthuizen aantasten, zo beargumenteerde het college van Rotterdam het verbod.

Helaas speelde Rotterdam met deze argumentatie juist in op de gevoelens van vervreemding die er (kunnen) leven tussen verschillende groeperingen in de samenleving. Want hoe meet je de ‘drempel’ van een buurtbewoner om een gebouwtje binnen te gaan? Het zet de deur juist open voor vooroordelen en stigmatisering. Met deze subjectieve argumentatie vergroot en bevestigt Rotterdam de kloof tussen diverse groepen in de stad. Zo stond het gelukkig ook in een motie van ChristenUnie en SGP die diezelfde dag in de gemeenteraad werd aangenomen met een kleine meerderheid. Een meer ontspannen reactie was hier op z’n plaats geweest.

De Huizen van de Wijk in Rotterdam bieden onderdak aan welzijnswerkers, sportclubs, kaartavondjes, wijkadviseurs, taallessen, maaltijdvoorzieningen en klusjesdiensten. Die kunnen hier gratis terecht, want de gemeente onderhoudt deze huizen. Ze moeten aansluiten bij vragen van jonge en oudere buurtbewoners, volgens de eigen website. Principiële bezwaren tegen bijeenkomsten van religieuze, levensbeschouwelijke of politieke organisaties zijn er dus niet. Dat zijn nu eenmaal zaken die buurtbewoners aan het hart gaan en die hen ook kunnen verbinden. Zeker wanneer deze organisaties openstaan voor iedereen en bijvoorbeeld ook maatschappelijke activiteiten als maaltijden voor de buurt organiseren.

Drempels

Mochten deze bijeenkomsten door hun omvang het buurthuis gaan domineren en andere activiteiten verdringen, dan is het wellicht tijd voor een eigen onderkomen. Rotterdam bood gelukkig wel hulp bij het zoeken naar zo’n locatie. Het is immers niet vol te houden dat de ene florerende kerkgemeenschap wel een gesubsidieerd en bijna gratis onderkomen heeft, en de andere worstelt met huur of onderhoud van een eigen gebouw. In de motie werd daarom terecht voorgesteld dat deze organisaties bij structureel gebruik van het buurthuis in elk geval een kostendekkende huur betalen.

Maar als het gaat om kleinschalige bijeenkomsten, waar nieuwe groeperingen ontstaan, waar buurtbewoners op eigen initiatief bijeenkomen voor debat, gebed of gezang, laat dan de drempels voor gebruik van het buurthuis net zo laag blijven als voor de kaartavondjes en de yogasessies.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Geen kerk meer in Rotterdams buurthuis? 'Desnoods gaan we door in de metro of in de tram'

Lees hier meer commentaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden