commentaar

Rond abortus waait een gure wind in de VS

In Republikeinse Staten wordt het vrouwen in de praktijk op allerlei manieren onmogelijk gemaakt om abortus te ondergaanBeeld Seije Slager

Wil je als Republikein scoren in de Verenigde Staten, vooral in de conservatievere staten, dan kan een ferm anti-abortusstandpunt geen kwaad. 

Zo dacht in 2012 ook toenmalig senator Todd Akin uit Missouri, maar hij overspeelde toch zijn hand. Op de vraag of voor abortus na verkrachting een uitzondering mag worden gemaakt, zei hij dat vrouwen na verkrachting nauwelijks zwanger kúnnen worden. Daarmee maakte hij het ook volgens zijn Republikeinse partij te bont, en de kiezers gaven zijn Senaatszetel aan de Democraten.

Diezelfde staat, Missouri, nam vrijdag een anti-abortuswet aan die tot de strengste in de VS mag worden gerekend. Beëindiging van de zwangerschap voorbij acht weken wordt in vrijwel alle gevallen verboden, ook na incest of verkrachting. Artsen die de wet overtreden kunnen tot vijftien jaar cel krijgen. Staten als Kentucky, Mississippi en Georgia kwamen eerder al met ‘hartslagwetten’, die abortus verbieden zodra er bij de foetus een hartslag waar te nemen is. Dat is bij ongeveer zes weken, als vrouwen vaak nog niet eens weten dat ze zwanger zijn. En artsen hebben in Alabama nog meer te vrezen dan in Missouri, met een celstraf tot 99 jaar.

Die draconische wetten verhouden zich slecht met de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973 dat vrouwen zelf mogen beschikken over hun lichaam. Dat weten de indieners van die wetten ook. Maar zij hopen uiteindelijk tot de hoogste rechters door te dringen, en ze hopen dat die dan tot een ander oordeel komen dan hun voorgangers in 1973. Het Hooggerechtshof is na twee benoemingen door president Trump een stuk conservatiever geworden, al is het vooralsnog niet happig zich voor het karretje van deze staten te laten spannen. Intussen wordt abortusklinieken het leven zuur gemaakt door allerlei andere slimmigheidjes, zoals onhaalbare medische voorwaarden en bizarre bouwvoorschriften.

Amerikaanse kiezers wilden een president die al tijdens zijn campagne aankondigde dat hij conservatievere rechters bij het Hooggerechtshof ging benoemen, juist ook om de abortuswetgeving te herzien. In die zin is de gure wind die momenteel door de staten waait, geen grote verrassing. En als de kiezer strengere abortusregels wenst, is het niet vreemd als politici daar aan willen voldoen. Maar vooralsnog is de leidraad de uitspraak uit 1973, en is abortus dus legaal. Daarom is het verwerpelijk dat staten via omwegen abortus in de praktijk moeilijker maken. En al valt begrip op te brengen voor de strijd voor de rechten van het ongeboren kind, mits die fatsoenlijk wordt gevoerd, het is ronduit wreed abortus zelfs na incest en verkrachting te verbieden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Abortus in Oklahoma? Dan moet je als vrouw heel sterk in je schoenen staan

Abortus is legaal in de VS, maar veel conservatieve staten proberen het wel zo moeilijk mogelijk te maken. Trouw liep mee in Oklahoma en Kansas, waar twee klinieken hun hoofd boven water proberen te houden in een zee van regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden