Commentaar Turkije

Roekeloze stap van Trump in Syrië

De tweet van Donald Trump was maandag alleszeggend: ‘Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden moeten de situatie nu zelf maar uitzoeken.’ Door de terugtrekking van VS-troepen uit het door Koerden gedomineerde noorden van Syrië, zet hij immers de poort open naar een Turkse inval en naar een nieuwe fase in de Syrische burgeroorlog. Met het enorme risico dat ook andere landen zich ermee gaan bemoeien, én dat de terreurgroep Islamitische Staat weer aan kracht kan winnen.

Zelden bracht de Amerikaanse president zijn strategische inzichten zo helder onder woorden. Of beter: het gebrek daaraan. Want het ligt normaal gesproken niet in de lijn van de VS om Rusland het maar te laten uitzoeken, of Syrië, laat staan Iran. Ook belangrijke Republikeinen, partijgenoten, reageerden verbijsterd, evenals het Pentagon – het Amerikaanse ministerie van defensie – dat totaal overvallen was door deze stap.

Uiteraard staat het Amerikaanse staatshoofden in principe vrij om zich terug te trekken uit conflicten, ook Trumps voorganger Barack Obama was op dat vlak aan een terugtocht bezig. Maar hier werd met relatief geringe inspanning tot nu toe een nieuwe fase in de al negen jaar durende burgeroorlog in Syrië voorkomen. De duizend Amerikaanse militairen in Noord-Syrië ondersteunden de Koerden, die ten koste van duizenden eigen doden grotendeels verantwoordelijk waren voor het elimineren van het gruwelijke IS-terreurbewind. En ze hielpen hen de terugkeer van IS en andere islamitische terreurgroepen te voorkomen. Ook zorgden ze ervoor dat de VS aan tafel zitten als er uiteindelijk alsnog over een vredesakkoord in Syrië kan worden gesproken, hoe ver weg dat ook is.

Zelf vaststellen van grenzen

Dat Turkije de Koerdische milities in Syrië wantrouwt is niet onbegrijpelijk, na tientallen jaren gewapende Koerdische strijd in eigen land. Maar een inval en het ‘zelf vaststellen van de grenzen’ in Syrië, zoals Turkije zegt te willen, kan desastreus uitpakken. Niet alleen zullen de Koerden de strijd weer naar Turkije proberen te brengen, ook laten ze mogelijk jihadisten die nu nog vastzitten de grens over gaan. Welke gruwelijke aanslagen beide scenario’s kunnen opleveren, hebben de Turken, en Europa, helaas al meermalen ervaren. En het plan om twee miljoen Syrische vluchtelingen vanuit Turkije naar die veronderstelde veilige zone terug te sturen zal bovendien een humanitair drama opleveren.

Trump dreigt de Turkse economie ‘weg te vagen’ als dat land het te gek maakt in Noord-Syrië. Opnieuw een poging met een bizarre tweet zijn totale gebrek aan strategische visie te maskeren. Hij had deze roekeloze stap nooit mogen zetten.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden