Opinie Werkgelegenheid

Robotisering kan juist voor nieuwe banen zorgen

De angst dat robotisering tot werkloosheid zal leiden, is onterecht meent Euan Davis, Europees hoofd bij Cognizant’s Center for the Future of Work. Sommige banen verdwijnen, maar er komen vooral ook nieuwe bij. 

Robotisering en automatisering zorgen voor veel mogelijkheden op de werkplek. Toch komen hierdoor ook bepaalde functies onder druk te staan en verdwijnen ze wellicht. Vooral mensen die productiewerkzaamheden verrichten moeten vrezen voor hun baan, blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport van Oxford Economics (Trouw, 29 juni). Maar moeten we ons niet afvragen of die angst wel terecht is?

De arbeidsmarkt krijgt de komende jaren ongetwijfeld te maken met een massale verandering van het soort banen, waardoor er een aanzienlijke discrepantie tussen vraag en aanbod ontstaat. De vaardigheden die nodig zijn voor banen die meer handmatige bediening vereisen worden minder belangrijk en de traditionele bedrijfsmodellen die daarop gebaseerd zijn, gaan hieronder gebukt.

Veel mogelijkheden

Zo is de verwachting dat 20 procent van de administratieve taken in de toekomst wordt vervangen door machines. Dit blijkt uit ons rapport over 21 toekomstige banen.

Maar daarin is ook informatie te vinden die de zorgen over de vervanging van mens door machines wegneemt. Sterker nog, het rapport constateert dat de revolutie in kunstmatige intelligentie (AI) een stortvloed aan mogelijkheden biedt voor bedrijven en medewerkers. Zolang je maar voorbereid bent.

Als we verder kijken dan de krantenkoppen, zien we dat automatisering naar verwachting leidt tot productiviteitsgroei en uiteindelijk tot meer (nieuwe) banen. Dit brengt grote veranderingen teweeg in het werk dat we doen en hoe we dat uitvoeren. Automatisering biedt dus zeker ook kansen.

Nieuwe functies

In het rapport over 21 toekomstige banen wordt voorspeld dat functies als ‘vliegende-auto-ontwerper’ of ‘designer van de machinepersoonlijkheid’ ontstaan vanwege nieuwe productiemethoden. Ook zullen er functies komen zoals ‘smart-home-ontwerpers’. Deze ontwerpers helpen mensen bij het samenstellen van hun toekomstige huis.

De snelle ontwikkeling van werkmethoden vraagt om vaardigheden die net als onze mobiele apps regelmatig moeten worden bijgewerkt om relevant te blijven. Aangezien de arbeidsmarkt zich blijft ontwikkelen op basis van nieuwe technologieën, moeten mensen hun vaardigheden dus steeds vaker verder ontwikkelen om relevant te blijven en in harmonie met technologie te werken.

Op deze manier worden hun werkzaamheden niet geautomatiseerd.

Lees ook:

Robotisering gaat de komende jaren 20 miljoen mensen hun baan kosten

Als robots hun opmars in het huidige tempo voortzetten kost dat tegen het jaar 2030 wereldwijd 20 miljoen mensen hun baan. Het gaat om productiewerkzaamheden die door robotica kunnen worden overgenomen. Dat meldt de Britse omroep BBC, die zich baseert op onderzoek van analysebedrijf  Oxford Economics.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden