Opinie

Rituele slacht mag niet, bio-industrie mag wel?

null Beeld anp
Beeld anp

Aannemen van het wetsvoorstel van de Partij van de Dieren om onverdoofd ritueel slachten te verbieden is moreel gezien hypocriet, en politiek onverstandig.

Anders Schinkel en filosoof verbonden aan Erasmus Universiteit Rotterdam

Nederland is wereldwijd een van de grootste vleesproducenten en -exporteurs. Voor het overgrote deel gaat het hierbij om bio-industrie. Dat dit een nauwelijks voorstelbare hoeveelheid dierenleed met zich meebrengt is algemeen bekend en een feit waar de Partij voor de Dieren terecht aandacht voor vraagt.

Zolang het parlement niet bereid is wetten in te voeren die de bio-industrie terugdringen ten bate van diervriendelijker productiewijzen, is het volstrekt hypocriet wel een wetsvoorstel aan te nemen dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt.

Mogelijk betekent ritueel slachten van dieren gemiddeld genomen meer leed per dier dan de verdoofde 'normale' slachting . Maar dan nog is het absurd dat politieke partijen (de VVD in het bijzonder) die zich niet of nauwelijks druk maken om het lijden dat dieren tijdens hun leven doormaken, opeens hun morele principes ontdekken als het om de laatste paar minuten van die levens gaat.

Deze exclusieve focus van de wetgever op het levenseinde is arbitrair en daarmee onrechtvaardig ten opzichte van de religieuze groepe­ringen wier gebruiken op het spel staan.

In een tijd waarin religie (de islam in het bijzonder) door veel mensen - ten onrechte - toch al met achterdocht wordt bekeken en religieuze groeperingen regelmatig in de ver­dediging gedrukt worden, kan het aannemen van deze wet bovendien alleen maar (verder) polariserend werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden