OpiniePensioenen

‘Rijke ouderen’... Wie zijn dat eigenlijk?

Beeld Trouw

Volgens het commentaar van Trouw kunnen veel van de huidige gepensioneerden best wat inleveren, mede dankzij het huizenbezit. Lezer Wim van Heezik uit Uden is daar verontwaardigd over.

Met stijgende verbazing heb ik uw hoofdredactionele commentaar over pensioenen en AOW gelezen (opinie, 19 augustus). Wat verstaat u onder ‘rijkere ouderen’? Het gemiddelde pensioen bij de metaalsector (PMT) bedroeg enige jaren geleden rond 500 euro per maand.

Dat betekent voor deze groep, mits ze nog met een partner samenleven, tweemaal AOW plus 500 euro, dus samen pakweg 2250 euro. In het geval van een alleenstaande man is dat rond 1650 euro per maand, voor een alleenstaande huisvrouw nog minder. Het gemiddelde pensioen in Nederland was enige jaren geleden 1000 euro. Veel mensen uit deze groep hebben geen eigen huis.

De mensen die net als ik 10 jaar geleden 65 zijn geworden, zijn er door gebrek aan indexering en door 7 procent korting op hun pensioen gemiddeld 15 procent op achteruit gegaan. Volgens het Nibud kunnen mensen van 1 tot 1,5 keer modaal niet meer sparen, ze hebben al moeite genoeg hun hoofd boven water te houden, als dit al lukt.

Groter verschil

Het PMT pensioenfonds is het grootste fonds na het ambtenarenfonds. Er is nog een groter verschil, want veel metaalwerkers hebben een pensioenbreuk en een aantal heeft geen volledig pensioen vanwege ontslag dan wel faillissement.

Verder vergeet u dat de meesten slechts alleen voor het pensioen gezorgd hebben. Zo moest mijn vrouw, werkzaam in het onderwijs, vertrekken zodra ze zwanger was. In mijn jonge jaren, tussen 25 en 30, moesten vrouwen van partijen van christelijk signatuur zoals KVP, ARP, CHU terug naar het aanrecht. Wel heeft onze generatie 30 jaar lang 8 procent vut-premie betaald om jongeren een kans op de arbeidsmarkt te geven.

Van stenen leven

Dankzij diezelfde conservatieve partijen bouwden vrouwen geen pensioen op. Later konden ze dat wel doen, Nederland werd gedwongen door Europa. Wij betaalden ooit 9,6 procent hypotheekrente en sommigen zelfs 13 procent. Dus hoezo hebben we geprofiteerd van de lage rentestand van nu? Van stenen kan ik niet leven. Wij hebben een levensloopbestendig huis, ook zelf bekostigd. Zodra wij overlijden is de restwaarde voor onze kinderen.

Economen werken toekomstmodellen uit, gebaseerd op eerdere ervaringen. Waarom doen pensioenfondsen dat niet? Nederland hanteert de laagste rekenrente van Europa. Dat is niet nodig volgens de vereniging van Europese bankdirecteuren.

Lees ook:

Rijke oudere hoeft geen hogere AOW, dus sleutel liever aan het toeslagenstelsel

 Voor mensen met een heel laag pensioen kan het er flink inhakken, maar er zijn ook heel veel welgestelde of zelfs vermogende senioren die een eventuele korting makkelijk zelf kunnen opvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden