Commentaar

Remonstranten en PKN moeten zoeken naar wat verbindt, niet wat uiteendrijft

De Nationale Synode in de Dordtse Grote Kerk. Beeld ANP

In het jaar waarin er uitgebreid wordt stilgestaan bij wat er vierhonderd jaar geleden in Dordrecht gebeurde, kon het niet uitblijven: de remonstranten en de Protestantse Kerk in Nederland hebben zich vorige week eindelijk met elkaar verzoend. 

Vier eeuwen terug vond in Dordrecht de synode plaats die eenheid moest brengen in de leer van de toen nog ene en enige protestantse kerk van het land. Dat ging ten koste van de remonstranten: vanwege hun rekkelijke opvattingen over de leer werden zij weggejaagd bij de synode en uit de kerk gezet. 

Remonstrantse predikanten werden verbannen. De anti-remonstrantse leer werd vastgelegd in de Dordtse Leerregels, die nog altijd horen tot de belijdenisgeschriften van de PKN. Terecht noemde PKN-voorman De Reuver de eerste kerkscheuring op het protestantse erf ‘een pijnlijk moment’ dat diepe sporen heeft achtergelaten. 

Geen excuses

Dat klinkt misschien niet erg royaal, maar nooit eerder sprak de PKN-leiding zich zo expliciet uit over het leed dat de remonstranten indertijd is aangedaan. De remonstranten van nu reageerden dan ook verheugd op het gebaar van de kerkleider. Excuses voor het wegjagen van hun zeventiende-eeuwse voorgangers kregen de remonstranten niet, maar dat hoefde van hen ook niet, lieten ze weten.

Een grote verrassing is de verzoening niet: tussen de twee kerkgenootschappen bestaan al langere tijd goede banden. De remonstranten (zo’n vijfduizend leden) flirten graag en openlijk met de veel grotere PKN (1,8 miljoen leden). Dat de twee elkaar buitensluiten vanwege iets wat vierhonderd jaar geleden is gebeurd, is welbeschouwd ‘volstrekt belachelijk’, zei de remonstrantse predikant Tjaard Barnard eerder dit jaar in deze krant. Na de handreiking van de PKN van deze week liggen vervolgstappen voor de hand: waarom zouden ze niet veel nauwer gaan samenwerken, of zelfs fuseren?

Leerregels

Zeker, ook op dat pad liggen nog een paar lastige hobbels. Het orthodoxe smaldeel van de PKN hecht zeer aan de Dordtse Leerregels, terwijl het bestaan van dat document voor een deel van de remonstranten een doorn in het oog is. Maar zijn die Leerregels nou zó belangrijk dat ze die samenwerking onmogelijk maken? 

Het overgrote deel van de PKN-kerkleden weet amper dat dat document bestaat, ook op de orthodoxe flank. Bovendien: de vrijzinnigheid die de remonstranten eigen is en die door orthodoxe PKN’ers wordt gevreesd, bestaat binnen de PKN allang. Het lukt protestants Nederland steeds vaker om bij elkaar te zoeken naar wat verbindt. Dat moet met de remonstranten toch ook lukken? Laat de Dordtse Leerregels gewoon staan voor wie ze belangrijk vindt, negeer ze als ze ergernis opwekken. En zoek naar wat verbindt in plaats van naar wat scheiding brengt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

De Dordtse leerregels zijn na 400 jaar nog steeds een twistpunt

Zowel aan de orthodoxe als aan de progressieve kant van de Protestantse Kerk in Nederland is de erkenning door de PKN van het pijnlijke verleden met de vrijzinnige remonstranten goed gevallen. Maar beide vleugels verschillen hemelsbreed over de volgende stap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden