null

OpinieAuteursrechten

Regel het auteursrecht van artiesten nu snel

YouTube en andere streamingsdiensten verdienen veel geld aan artiesten. Laat de Tweede Kamer snel de Europese richtlijn voor auteursrechten in Nederland invoeren, zodat artiesten in coronatijd nog iets verdienen, is het pleidooi van Arriën Molema (BAM! Popauteurs) en Sem Bakker (Popcoalitie).

Arriën Molema en Sem Bakker

In de twee minuten die het u als lezer kost om tot het eind van dit artikel te komen, heeft YouTube alweer 75.000 euro extra omzet binnengehaald. En hoewel YouTube een van de grootste muziekstreaming-diensten van dit moment is, betaalt zij van al die diensten artiesten het minste voor het gebruik van hun muziek.

Gelukkig heeft het Europees Parlement in 2019 de nieuwe Copyright Directive aangenomen, die grote platforms als YouTube (van Google) en Facebook verplicht om met makers afspraken te maken over vergoedingen voor het gebruik van materiaal waar auteursrecht op rust.

Geen overbodige luxe. Juist nu is voor artiesten een eerlijke vergoeding extra belangrijk als hun tracks worden afgespeeld op platforms als YouTube en Facebook.

Door corona heeft de cultuursector een grote klap gekregen. Optredens zijn er nu niet, inkomsten voor artiesten vallen weg, terwijl de genoemde platforms beter draaien dan ooit.

Juist nu een eerlijke vergoeding

Voor artiesten zijn de platforms in deze crisis een middel om toch nog in contact te staan met fans, waar de platforms goed aan verdienen.

Juist daarom is het noodzaak ervoor te zorgen dat de Europese richtlijn zo snel mogelijk wordt geïmplementeerd in Nederlandse wetgeving, zodat artiesten een eerlijke vergoeding kunnen krijgen voor hun muziek op grote internetplatforms.

Wat is het probleem? Er ligt een uitgebalanceerd wetsvoorstel klaar waarin vrijwel alle partijen zich kunnen vinden, zowel de auteursrechtenorganisaties en de artiesten als de consumenten- en privacyorganisaties. Dit is, na zes jaar van lobby en zware onderhandelingen, vrij bijzonder te noemen.

Op het laatste moment wordt nu echter nog gepraat over enkele nieuwe wijzigingen en aanpassingen. Dit doet geen recht aan het voorafgaande traject; het proces is namelijk zeer zorgvuldig doorlopen. Bovendien zorgt dit alleen maar voor onnodige vertraging. Vertraging die ertoe leidt dat artiesten in deze huidige crisis nog langer moeten wachten op een eerlijke vergoeding. Het wetsvoorstel is goed, de urgentie bij artiesten is hoog: nu is de tijd om door te pakken en te zorgen voor een snelle implementatie.

Wij artiesten vragen dan ook aan de Kamer om dit wetsvoorstel als hamerstuk aan te nemen en er zo voor te zorgen dat wij een eerlijke vergoeding kunnen gaan ontvangen voor het gebruik van onze tracks op YouTube en Facebook.

Lees ook:

Componist van Eftelingmuziek, Maarten Hartveldt, moet van het hof alsnog betaald krijgen

Maarten Hartveldt componeerde muziek die miljoenen mensen hoorden in de Efteling. De opbrengst belandde in de zakken van hitmakers die niets met hem te maken hadden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden