null Beeld

OpinieManifest Drugs

Regel een realistisch drugsbeleid en benoem een onafhankelijke staatscommissie

“Méér bestrijding, méér drugswetten en méér repressie gaan het verschil niet maken”, schrijven Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid D66), Floor van Bakkum (manager Jellinek) en Ton Nabben (drugsonderzoeker HvA). Samen stelden ze het Manifest Drugs op.

Vera Bergkamp en Floor van Bakkum en Ton Nabben

Red het land, sta drugs toe!; bijna tien jaar geleden verscheen al een drugsmanifest met deze titel. Tot de ondertekenaars behoorden Hedy d’Ancona, Frits Bolkestein en Els Borst. Samen met vele anderen deden zij een dringende oproep aan de regering drugs te reguleren. Anders te kijken naar het drugsbeleid en de heilloze ‘war on drugs’.

Die oproep heeft bijna tien jaar later niets aan actualiteit ingeboet. Sterker nog: de noodzaak van een nieuw en realistisch drugsbeleid is groter dan ooit. Ook in Nederland woekert de internationale drugshandel met alle ernstige gevolgen van dien. Burgemeesters worden bedreigd, een advocaat is vermoord en drugslozingen bedreigen ons milieu. Maar door de onmacht om drugscriminaliteit effectief aan te pakken, lijken we door te schieten naar het tegenovergestelde.

Bestrijden averechts effect

De bekende mantra’s van méér bestrijding, méér drugswetten en méér repressie horen we steeds vaker, maar gaan het verschil niet maken. Mondiaal zien we dat dit zelfs een averechts effect heeft en de misdaad bevordert. Het onderzoeken van andere opties, waarvoor veel wetenschappers pleiten, is helaas aan dovenmansoren gericht of wordt afgedaan als ‘niet haalbaar’.

Het zou van grote moed getuigen als we ons de vraag durven stellen of we nog wel op de goede weg zijn en of het misschien anders moet. Het taboe moet worden doorbroken. Daarom is het tijd voor een nieuw manifest. Gesteund door mensen uit allerlei hoeken van de samenleving, waaronder politiek, wetenschap, verslavingszorg en advocatuur.

Een beleid dat werkt

De ondertekenaars van dit manifest verschillen van mening over drugs. Sommigen van ons keuren het gebruik van drugs af. Anderen geloven dat mensen vrij moeten zijn om genotmiddelen te gebruiken. Maar met elkaar zijn we van mening dat de overheid zowel de schadelijke effecten van drugsgebruik als van drugsbestrijding moet beperken op basis van beleid dat wérkt.

• Het is tijd om de samenwerking aan te gaan en ons gezamenlijk uit te spreken:
• Laat het streven varen om via repressie tot een drugsvrije wereld te komen;
• Onderzoek op welke manier regulering voor de verschillende middelen mogelijk en verstandig is en wanneer niet;
• Criminaliseer en stigmatiseer mensen die drugs gebruiken niet;
• Werk internationaal samen.

Verdienmodel van criminelen

Illegaliteit is de motor van criminaliteit. Daarom: pak het verdienmodel van criminelen aan en laat een gereguleerde drugsmarkt het uitgangspunt zijn van beleid. Niet te verwarren met een vrije drugsmarkt.

Door te reguleren zijn er meer knoppen om aan te draaien, zoals preventie, voorlichting, prijs en kwaliteit. Maak in de aanpak en fasering onderscheid naar de schadelijkheid van drugs. Xtc en paddo’s brengen andere gezondheidsrisico’s met zich mee dan cocaïne en ghb. Leer van de wietexperimenten en bouw hierop verder. Een overheid die de regie neemt op een controversiële markt, verdient lof.

Begin vandaag de discussie

Bij een nieuwe manier van denken over drugs, hoort ook het concretiseren en objectiveren van onze ideeën. Wij stellen daarom voor om een staatscommissie te benoemen. Deze staat namelijk boven de partijen en kan objectief met aanbevelingen komen om ons drugsbeleid te hervormen.

We zijn realistisch. Dit zal aan een volgend kabinet zijn, maar we starten vandaag graag de discussie.

Manifest en de lijst met ondertekenaars zijn te vinden op: www.manifestdrugs.nl

Lees ook:

Manifest van D66: ‘Meer repressie in strijd tegen drugs is heilloze weg’
D66 wil dat de overheid de regulering onderzoekt van nu nog verboden drugs als xtc, paddo’s, cocaïne en GHB. Dat schrijft de partij met mede-initatiefnemers Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben.

‘Nederland is een walhalla voor drugscriminelen’

Een rapport over drugscriminaliteit is vernietigend over de aanpak door de overheid. Het grote drugsgeld en zijn bazen zijn sterk genesteld in de hoofdstad.

Drugscriminaliteit is alleen te bestrijden door breed samen te werken en te investeren

Voor een veilige school is brede betrokkenheid nodig van veel partijen, weet Herman de Muinck, oud-veiligheidscoördinator in het voortgezet onderwijs. Voor een veilige samenleving geldt hetzelfde.

Jongeren moesten eens weten hoe schadelijk drugs zijn voor het milieu

Als jongeren die in het weekend xtc of cocaïne gebruiken beseffen dat dit schadelijk is voor milieu en bijdraagt aan criminaliteit, zien ze er hopelijk vaker vanaf, betoogt Alex van Dongen, senior preventiewerker bij verslavingszorginstelling Novadic-Kentron.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden