null

Verslaving

Regel direct opname voor verslaafde

Te lang moeten mensen met drugsproblemen en psychische klachten wachten op hulp. Daardoor raken ze enkel verder verslaafd, zegt Ruud Antonisse, oud-trajectbegeleider van dak- en thuislozen.

Ruud Antonisse

Op dit moment zijn het de centen die bepalen of iemand met psychische klachten en drugsgebruik wordt opgenomen in een kliniek. Er is geen andere verklaring voor het feit dat iemand die het echt niet meer kan bolwerken en schreeuwt om hulp, op een wachtlijst komt voor een gesprek.

Na dat eerste gesprek met de kliniek volgt een tweede sessie, waarin de medicatie besproken moet worden. Als de klachten blijven voortduren, volgt een ander medicijn en een verwijzing naar een wachtlijst voor therapie. Ondertussen raakt de patiënt verslaafd aan pillen, gebruikt hij overmatig alcohol en aansluitend regelmatig harddrugs, zoals cocaïne. De hoop is dat hij in een van zijn nuchtere momenten, die steeds schaarser worden, toch de dokter bereikt. Daar wordt de patiënt heengezonden met enkel een verwijzing naar een afkickkliniek. Tevens krijgt hij een nieuw doosje pillen mee.

Zorgmijders

Het zou veel beter zijn wanneer de overheid direct een maatregel inzet voor een opname. Nu spreken we van een vrijwillige opname, maar komt het in de praktijk toch vaak neer op dwang. Bedenk dat het vaak gaat om een labiele patiënt, die de ene dag meewerkt en de volgende dag weer een zorgmijder blijkt te zijn. De burgemeester en de rechterlijke macht moeten nu toestemming geven voor opname. In de praktijk vertraagt dat goede zorg op maat.

Maak daarom een wet die eerder ingrijpen regelt. Bijvoorbeeld: als er drie keer een verzoek om opname is en de patiënt aantoonbaar verdovende middelen in het bloed heeft, moet hij met een maatregel naar de gesloten afkickkliniek voor de duur van drie maanden. Een gestandaardiseerd traject tot verplichte opname. Alleen de familie mag de maatregel intrekken. Ik denk overigens niet dat veel familie hier gebruik van zal maken.

Nu lopen situaties vaak uit de hand, met als resultaat het risico dat de patiënt geweld gebruikt of de hand aan zichzelf slaat. Iedereen die ouder is dan veertig jaar, heeft hiervan voorbeelden in zijn omgeving. We worden ermee geconfronteerd en zo opnieuw herinnerd aan onze eigen vrienden, familieleden, buren. Dagelijks zien hulpverleners voorbeelden van hoe vreselijk zaken uit de hand kunnen lopen. Mijn jonge cliënten, die ik trachtte te begeleiden naar scholing en werk, waren zeker de moeite waard om te helpen. Ik heb er te veel moeten begeleiden naar een laatste rustplaats. Ik hoop dat de wetgever voor een oplossing zorgt.

Lees ook:

Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken zware pijnstillers

Nederland staat aan de vooravond van een opiatencrisis. Dat zegt criminoloog Ilse van Leiden, van onderzoeksbureau Bureau Beke, in een reactie op nieuwe cijfers over zware pijnstillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden