Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Refo's dragen rokken om dezelfde reden waarom Hell's Angels tattoos hebben

Opinie

Michael Kouwenhoven

Een filiaal van modeketen College Style. © Ton Toemen
Opinie

De reformatorische dresscode is zeker niet bijbels, maar gewoon een groepskeurslijf, betoogt gepensioneerd ontwikkelingspsycholoog Michael Kouwenhoven.

Het uitgebreide artikel 'Kleding verkopen ‘volgens bijbelse normen’: rokken, nooit broeken' over de reformatorische modeketen College Style wekte mijn interesse. Maar helaas ook mijn irritatie.

Lees verder na de advertentie

In het artikel leerde ik dat modeketen College Style kleding verkoopt 'volgens bijbelse normen'. Wat zou dat zijn? Twee geïnterviewde dames (61 en 27 jaar) legden uit alleen 'rokken en jurkjes, maar nooit broeken' te dragen, 'omdat dat mannenkleding is'. Bijbelboek Deuteronomium laat er geen twijfel over bestaan: het is niet de bedoeling dat mannen vrouwenkleding dragen en andersom. Duidelijk, tot zover. Daarom dragen de dames degelijke kleding. Het bijbels gebod 'gij zult niet crossdressen' wordt vertaald met 'kleed u stijf, degelijk en conservatief en draag alleen rokken en jurken'.

Modeketen College Style verkoopt zo bezien dan eigenlijk gewoon ver­e­ni­gings­kle­ding

Taboe

Hier gebeurt iets geks. Ten eerste droegen in bijbelse tijden mannen geen pantalons, doch droegen zowel mannen als vrouwen lange rokken. Ten tweede is in onze hele samenleving het dragen van kleding van het andere geslacht op dit moment nog steeds een groot taboe. Dat konden we vorig jaar nog in Trouw lezen. Een geïnterviewde man met een afwijkende genderidentiteit ging eronder gebukt. Dit wordt ondersteund door de observatie dat kledingwinkels doorgaans gescheiden afdelingen hebben voor dames- en herenkleding en dat de verschillen (bijvoorbeeld in kleur) al duidelijk vanaf de roltrap waarneembaar zijn. Mensen die het bijbelse verbod op crossdressing willen naleven kunnen dus gewoon bij Peek, C&A of H&M, om er maar een paar te noemen, terecht.

En ik denk dat iedereen dat ook wel weet, ook de klanten van modeketen College Style. Rest de vraag waarom de reformatorische gemeenschap dan vasthoudt aan de ouderwetse degelijke kleding en waarom ik mij geroepen voel daar een punt van te maken. Ik ga mijn best doen die vraag te beantwoorden. Ik denk dat de reden waarom de reformatorische gemeenschap vasthoudt aan het dragen van conservatieve kleding niet anders is dan waarom leden van motorclubs tattoos hebben en leren jassen dragen, of waarom voetbalfans zich in kleding onderscheiden van concertbezoekers. Mensen die bij een bepaalde groep willen horen, volgen in het algemeen de dresscode van die groep. Modeketen College Style verkoopt zo bezien dan eigenlijk gewoon verenigingskleding. En daar is niks mis mee. Nu terug naar mijn irritatie.

Keurslijf

Kleding is in onze samenleving al lange tijd een manier waarop mensen uiting geven aan wie ze zijn en waar ze voor staan. De diversiteit onder mensen is enorm, we praten over biologische, sociologische, etnische en psychologische verschillen. Terwijl we vroeger al die mensen via opvoeding in een keurslijf van voorbestemde maatschappelijke rollen wilden persen, beseffen we nu dat geluk vooral ook samenhangt met het jezelf mogen zijn. Wat iemand draagt, is blijkbaar voor die persoon belangrijk en zou wat mij betreft daarom door een ander gerespecteerd moeten worden.

Mijn irritatie na het lezen van het artikel 'Rokken, nooit broeken' is tweeledig. Ten eerste dat een kleine groep gelovige mensen elkaar en anderen beperkende gedragsregels voorschrijft, in dit geval betreffende kleding, en dit vervolgens verdedigt met drogredenen.

Het andere deel van mijn irritatie betreft het feit dat er ook buiten de reformatorische gemeenschap nog steeds een niet geringe groep mensen bestaat die zich met de kledingstijl van anderen meent te moeten bemoeien. Omdat ik vrijheid van kleding zie als een positieve ontwikkeling die bijdraagt aan persoonlijk geluk, heb ik moeite met deze vorm van maatschappelijke onderdrukking. Ik wil daarom besluiten met iedereen vanaf deze plaats een gelukkig en dress-as-you-like 2018 te wensen.

Lees ook het artikel over de reformatorische kledingwinkel waar Michael Kouwenhoven op reageert: Kleding verkopen ‘volgens bijbelse normen’: rokken, nooit broeken.

Deel dit artikel

Modeketen College Style verkoopt zo bezien dan eigenlijk gewoon ver­e­ni­gings­kle­ding