Reactie auteur Willem de Jong

Uit niets, maar dan ook niets blijkt dat mevrouw Van Stigt mijn boek heeft gelezen! Ik beweer namelijk nergens dat 'ouders het niet goed doen' of 'dat veel ouders problematisch verwennen'. Kennelijk zijn titel, omslag en inleidende teksten voldoende om mevrouw Van Stigt op tilt te krijgen.

Willem de Jong en auteur Het Verwende Kind Syndroom

Ik raad haar aan eens te praten met leerkrachten, winkeliers, buschauffeurs, treinconducteurs, stewardessen en bioscoophouders, misschien dat er dan een lampje gaat branden. Ook het boek van emeritus hoogleraar orthopedagogiek Aryan van der Leij De Pretparkgeneratie, kan voor verheldering zorgen!

Ja, heel veel ouders doen het goed, maar moeten we dan onze ogen sluiten voor uitwassen? Problematische verwenning is een internationaal fenomeen, zoals in mijn boek te lezen is. Ik verwijs onder andere naar onderzoek in de Verenigde Staten en naar publicaties van kinder- en jeugdpsychiater Michael Winterhoff in Duitsland.

Waar ik in mijn boek voor waarschuw is het 'helikopter'- of 'curling'-ouderschap. Waarbij ouders bij al dan niet vermeend ongerief van hun kind, komen invliegen om de problemen op te lossen, of elk drempeltje of frustratietje wegpoetsen, zodat hun kind zich niet 'ongelukkig' hoeft te voelen.

Mijn advies is, laat je kind, waar mogelijk, zijn eigen boontjes doppen en laat het af en toe op de blaren zitten. Daarmee bied je kinderen een gezonde, leerrijke omgeving aan. In mijn boek ben ik niet aan het 'ouder bashen'. Ik pleit voor het mentor-ouderschap, waarbij de ouder het kind leidt naar een zelfbewuste rol in de volwassenheid en ik keer me tegen het buddy-ouderschap: 'mijn dochter is mijn beste vriendin'.

Uit onderzoek blijkt dat problematische verwenning uiterst vervelende gevolgen heeft in de volwassenheid: moeite met het aangaan en onderhouden van relaties; moeite met accepteren van een baas; isolement; angst- en depressieklachten.
Ten slotte propageer ik dat ouders zich meer verdiepen in de opvoedtaken. Opvoeden doe je maar één keer.
Mevrouw Van Stigt probeert me het voeden van morele paniek in de schoenen te schuiven, daarna word ik tot dominee gepromoveerd die zonde en verval predikt. Tja, zo zout heb ik het nog niet gegeten!

Maar ik kan mevrouw Van Stigt geruststellen. Mijn volgende boek gaat over ontwrichte kinderen, misschien dat ze daar t.z.t. een echt gedegen artikel aan wil wijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden