Commentaar

Rabobank laat de boer in de steek

Beeld ANP

De prestaties van de Nederlandse boer zijn om trots op te zijn. Maar wil hij zijn toonaangevende positie blijven behouden, dan zijn innovaties onvermijdelijk. Dat is, kort samengevat, de boodschap die de afgelopen vijfentwintig jaar in tientallen rapporten is afgegeven.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft deze stapel papier met een nieuwe, interessante aanbeveling verrijkt. Want anders dan de vele adviezen en onderzoeken daarvóór, verklaart het PBL waaróm de sector te lang is blijven hangen in de productie van goedkope bulkvoeding. Zo zitten boeren in de praktijk te veel vast aan de grote voedselketen. Ze kunnen daar in hun eentje nauwelijks uitbreken.

Wie de landbouw dus wil hervormen, ontkomt er daarom niet aan dat breed op te pakken, redeneert het PBL. Er moet dus een Nationaal Landbouwakkoord komen waarbij alle belanghebbenden, banken, boeren, overheid, supermarkten maar ook milieuorganisaties samenwerken om de boer weer toekomst te geven.

Gezien de grote uitdagingen die de agrarische sector wachten, bijvoorbeeld de beperking van de uitstoot van broeikasgassen, is dat een constructieve bijdrage aan het debat. En goed getimed, want minister van landbouw Schouten legt de laatste hand aan haar landbouwvisie.

Juist daarom is het teleurstellend hoe de Rabobank, de bank die naar eigen zeggen ‘diepgeworteld is in de land- en tuinbouwsector’ en die graag ‘wil bijdragen aan groei en economisch succes’ reageerde op het plan van het PBL. Boeren met duurzame plannen hebben niet zoveel te zoeken bij deze bank, zo maakte Rabotopman Huirne duidelijk. Waarmee hij in een klap de omschakeling naar een duurzame productiemethode aanzienlijk bemoeilijkt. “Want sommige innovaties zijn geen goed idee, ze rekenen zich niet rond”, aldus de bankier. Start maar een crowdfundingsactie, is zijn advies.

Van een bank die decennialang heel veel geld heeft verdiend aan haar klanten, die de basis legde voor de schaalvergroting waarvan al jarenlang de grenzen in zicht zijn, is dat eigenlijk een onbegrijpelijke reactie. Natuurlijk, ook een bank moet prudent omgaan met de haar toevertrouwde spaargelden. Maar als een van de machtigste partijen in agrarisch Nederland op voorhand zo weinig medeverantwoordelijk wil zijn voor een serieuze oplossing voor de huidige landbouwcrisis, getuigt dat van weinig realiteitszin. Banken die zich alleen blindstaren op de vraag of iets zich ‘rond rekent’, hebben een te beperkte opvatting over hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid. In ieder geval laat de Rabobank de boeren in de steek.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren van Trouw vindt u hier.

Lees ook: De kloof tussen boer en burger moet worden gedicht

De Nederlandse landbouw holt van incident naar incident. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is er maar één echte oplossing: een Nationaal Landbouwakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden