OpinieGezondheidszorg

Publieke gezondheidszorg heeft sterker fundament nodig

null Beeld
Beeld

De coronacrisis brengt aan het licht dat de publieke gezondheidszorg een steviger fundament nodig heeft. Er zal structureel meer geld moeten naar preventie en gezondheidsbevordering, aldus André Rouvoet en Hugo Backx, voorzitter en directeur van GGD GHOR Nederland.

Nederland staat internationaal hoog aangeschreven als het gaat om ons zorgstelsel. En toch knaagt er iets, schreef oud-burgemeester Jan Hoekema ­afgelopen zaterdag. Hij stelt: de zorg lijkt ­efficiënt ingericht, maar is daarmee duur en schaars geworden. Zowel ic-bedden als GGD-artsen zijn tot een minimum terug­gebracht. De Covid-19-crisis toont aan dat het anders moet.

Het moet inderdaad anders op het gebied van de zorg. Gedurende decennia zijn er efficiencyslagen gemaakt bij de GGD’en. Het is begrijpelijk dat er in tijden van grote ­financiële vraagstukken in de regio’s en ­gemeenten ook kritisch is gekeken naar de kosten van de gezondheidsdiensten. Maar zeker bij een infectieziekte-uitbraak moet er wel nog steeds een stevig fundament van preventie staan om snel op te kunnen bouwen. Want de GGD’en hebben de taak om zicht op het virus te houden en daarmee de toegang tot de efficiënt ingerichte zorg voor iedereen te garanderen.

Preventie-fundament

Zonder vooruit te lopen op evaluaties valt nu al te zeggen: dat fundament kan en moet beduidend steviger. Ook andere aandoeningen, de sluipende epidemieën zoals hart- en vaatziekten, diabetes en dementie, kunnen door een stevig preventie-fundament worden beperkt.

Het moet ook anders op het gebied van leefbaarheid. Onder druk van het virus lijkt de sociale omgeving te worden teruggedrongen tot een domein van afstand en handhaving, en daar moeten we zo snel mogelijk van af. Anders worden haarscheurtjes sociale kloven: kinderen die in een onveilige omgeving opgroeien; mensen die geïsoleerd en eenzaam leven; omstandigheden waarin het moeilijk is om gezonde keuzes te maken. Juist wie al achteraan in de rij stond, wordt nu nog verder op achterstand gezet. Ook hier is een stevig fundament van preventie en gezondheidsbevordering nodig. Veel mensen zorgen voor elkaar, geven de ander ruimte en hebben oog voor misstanden – laten we die energie meer benutten om de volgende fase van de corona-epidemie samen aan te pakken.

Geef regio’s de ruimte

Hiervoor hoeft geen nieuw stelsel opgetuigd te worden. Binnen het stelsel zal wel meer structurele financiële ruimte moeten komen voor preventie en gezondheids­bevordering.

De regio’s, die bij uitstek de eigen uit­dagingen kennen, kunnen daarin een sterke rol spelen als ze de ruimte krijgen. GGD’en zijn de afgelopen jaren sterk verankerd in de gemeenten binnen hun regio’s. Dat geeft de kans om in regionale afspraken het fundament te bepalen van wat er nodig is, voor de zorg, voor de preventie en bovenal voor de samenleving. Geef de regio’s de finan­ciële ruimte om dat fundament te bouwen en investeer zo in onze publieke gezondheidszorg. Daar zullen we bij een volgende crisis veel profijt van hebben.

Lees ook:

Internationaal brons voor onze gezondheidszorg en toch knaagt er iets

Tel je zegeningen, ons publieke zorgstelsel is goed. Maar maak dat GGD, ziekenhuis en huisarts opgewassen zijn tegen een crisis zoals nu. Dat verdienen zorgmedewerkers en belastingbetalers, vindt Jan Hoekema, voormalig burgemeester van Wassenaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden