Provinciebesturen kunnen een veel grotere rol spelen voor statushouders, schrijft Juliet den Oudendammer, kandidaat-Statenlid voor Volt in Zuid-Holland.
We herinneren ons allemaal de beelden van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, waar in de zomer meer dan 700 mensen buiten sliepen. Nog vorige week zette commissaris van de Koning Jaap Smit vraagtekens bij de haalbaarheid van de te realiseren opvangplekken voor asielzoekers in Zuid-Holland. Niet alleen in Ter Apel, ook in Zuid-Holland stokt de opvang. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de provincie nu twijfelt of ze wel aan haar kabinetsopdracht kan voldoen.
Zuid-Holland heeft nu zo’n 1800 structurele opvangplekken, en dat moeten er binnen een jaar 18.500 worden. Natuurlijk wordt het een uitdaging dit aantal te behalen, maar met de juiste politieke ingrepen moet het mogelijk zijn. In tijdelijke opvanglocaties in sporthallen, zonder privacy, daglicht of medische zorg krijgen asielzoekers amper kans zich thuis te voelen in Nederland.
De provincie moet samen met gemeenten en woningbouworganisaties, als onderdeel van het bredere woningbouwbeleid, kijken waar de woningbehoeften liggen én waar ruimte is voor structurele opvang. Laten we in de planvorming niet alleen een verdeelsleutel voor sociale, middeldure en vrijesectorwoningen opnemen, maar ook voor permanente opvanglocaties. Daarbij moeten we inzetten op gemengde woonomgevingen met kleinschalige opvang. Door te zorgen voor plekken waar buurtbewoners eenvoudig met elkaar in contact komen, kunnen asielzoekers en statushouders eerder hun plek vinden in Nederland.
Daarnaast kent Zuid-Holland veel leegstaande kantoren, winkelpanden en bedrijventerreinen. Door transformatie kunnen we op een snelle en duurzame manier woningen realiseren. Veel van de nodige infrastructuur is al aanwezig en de kosten zijn relatief beperkt. De provincie kan een leidende rol nemen door versneld vergunningaanvragen goed te keuren en met de inzet van het bestaande aanjaagteam dat huisvesting zoekt voor mensen die met spoed een woning nodig hebben.
Waarom kijkt Zuid-Holland niet of het gemeenten kan aansporen om statushouders voorrang te geven op sociale huurwoningen, zoals in Utrecht? Als alle 52 gemeenten in Zuid-Holland versneld naar rato een plek maken voor statushouders, moet het mogelijk zijn de gevraagde 18.500 opvangplekken op korte termijn te realiseren. Steden als Rotterdam, waar het college aangeeft niet meer dan 500 statushouders op te willen vangen, moeten door de provincie hierop aangesproken worden.
Wonen is een grondrecht, voor iedereen. Als lokale overheden er niet uitkomen, moet de provincie ervoor zorgen dat alle (nieuwe) Nederlanders een passend huis kunnen vinden. Humaan opvangbeleid is noodzakelijk en mogelijk, mits de politieke wil er is.
Lees ook:
Nieuwe opvangcrisis lijkt onvermijdelijk
Het kabinet had de wintermaanden willen benutten om de acute crisis in de asielopvang op te lossen. Maar woensdag werd duidelijk dat die crisis groter is dan ooit.
Kerken worden gevraagd om vluchtelingen op te vangen
Het kabinet gaat kerken vragen om zich in te spannen voor de opvang van vluchtelingen. Het gaat om zowel asielzoekers als statushouders.