Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Protest brengt Iran op weg naar democratie

Opinie

Solmaz Mahmoudi

Iraanse demonstranten op pad in Berlijn. © EPA
opinie

Politicoloog Solmaz Mahmoudi denkt dat de protesten in Iran de doodlopende weg markeren waarop de islamitische regering is beland.

De protesten in Iran houden al meer dan een week aan. Ze zijn een uiting van de structurele boosheid van de bevolking, over het falen van de politiek, over corruptie, verspilling en zelfverrijking van de zittende macht. De bevolking eist daarom verandering en richt haar pijlen op de kern van het regime. Het wezenlijke bestaan van de Islamitische Republiek berust op haar theologische fundamenten, en deze golf van antiregeringsprotesten brengt de regering in een diepere crisis, die niet alleen economisch is. Wanneer mensen antiregeringsleuzen roepen, betekent dit een politieke crisis.

Lees verder na de advertentie

De houdbaarheidsdatum van de islamitische regering is verlopen en de huidige wetgeving loopt tegen haar grenzen aan om het land te kunnen besturen. De regering probeert via een politieke manoeuvre met loze economische beloften tijd te rekken om de situatie te kunnen stabiliseren.

De historische ballast van de regering werkt in het voordeel van de bevolking. De regering kan niet langer met geweld en toenemende repressie het land besturen en moet toegeven aan de eisen van de bevolking. Deze staatskundige noodzaak zal de regering in een diepere crisis brengen.

Schijn bedriegt

De inwilliging van de eisen van de demonstranten en doorvoeren van hervormingen zullen de situatie stabiliseren en het voortbestaan van de islamitische regering verzekeren. Maar schijn bedriegt. In de krachtmeting tussen de bevolking en de zittende macht, is de bevolking de winnaar. De facto betekent dit een machtsverschuiving naar de bevolking en dat is precies wat verandering teweeg brengt. Deze protesten bieden de bevolking een politieke en maatschappelijke oefenruimte om haar democratische rechten te beoefenen en daarmee de centrale macht verder af te zwakken. Daarom moeten de demonstranten naast de economische verandering die zij willen, ook de politieke hervormingen die zij wensen blijven opeisen.

De protesten zijn maar ruim een week jong en er is een lange weg te gaan

De Iraanse bevolking is wakker en wil voor haar vrijheid en democratie vechten. De politieke crisis waaraan de regering lijdt, zal haar macht verder afzwakken.

De protesten zijn maar ruim een week jong en er is een lange weg te gaan. Eén ding is wel duidelijk: deze protesten betekenen de doodlopende weg van het ideologisch en politiek faillissement van de islamitische regering van Iran. Zo komt het land stap voor stap dichter bij haar wensdroom om vrij te zijn.

Lees hier de analyse die correspondent Tan Tunali eerder schreef: Strijd in Iran woedt zowel tegen als binnen het regime en de reportage die redacteur Dirk Waterval maakte bij de Iraanse ambassade in Den Haag: Protest en hartenkreten bij Iraanse ambassade in Den Haag

Deel dit artikel

De protesten zijn maar ruim een week jong en er is een lange weg te gaan