Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Procedure voor aanstelling vicevoorzitter Raad van State is niet voor herhaling vatbaar

Opinie

Hoofdredactie

Piet Hein Donner © anp
Commentaar

Het moest een gewone sollicitatieprocedure worden. Daartoe veranderde Guusje ter Horst, de voorganger van Piet Hein Donner als minister van binnenlandse zaken, de regels voor de werving van een vicevoorzitter van de Raad van State.

Nu Donner vrijdag via die vernieuwde procedure benoemd is, dient de conclusie te zijn dat dat hopelijk eens maar nooit weer was. De zogenaamde openheid en transparantie, begrippen die tegenwoordig zo hoog in aanzien staan, passen niet bij deze functie, zo moet na maanden speculatie, op halve waarheden gestoelde berichten en partijpolitiek gedoe de conclusie zijn.

Controverse en debat zijn nuttig als we Kamerleden kiezen. Maar het vicevoorzitterschap van de Raad van State is gebaat bij zo min mogelijk controverse. Een meer open wervingsprocedure roept die controverse echter automatisch op. Hier is de zaak dan ook eerder gebaat bij de achterkamertjes, hoezeer dat ook tegen de tijdgeest is.

Wat daar los van staat, en met de procedure niet van doen heeft, is dat Donner fouten heeft gemaakt.

Gezien zijn achtergrond en ervaring was Donner al een tijdje een geheide kandidaat voor de functie. Als hij er vorig jaar over nadacht om naar deze functie te dingen, dan had hij er goed aan gedaan niet opnieuw een ministerspost te aanvaarden. Dat was fout nummer een.

Donner speelde bovendien een bedenkelijke rol door te pogen CDA-Kamerleden die niet enthousiast waren over samenwerking met de PVV onder druk te zetten en te eisen dat zij zich in een verklaring bij de beslissing van de partij neer zouden leggen. Maar Kamerleden stemmen zonder last, zegt onze Grondwet. Fout nummer twee. Dit alles leidde tot het verkeerde mengsel. We hadden openheid, we zagen de evidente geschiktheid van Donner, maar we zagen ook de fouten die Donner maakte. De rel kon niet uitblijven.

Zo hebben we de rare tegenstelling gekregen dat een procedure die voor het eerst opener moest zijn, juist tot meer onvrede heeft geleid.

Donners collega Opstelten moest namens het kabinet de procedure leiden. Volgens premier Mark Rutte was dat om alle ministers in zijn kabinet de kans te geven te solliciteren. Als openheid tot dergelijke kromme redeneringen aanleiding geeft, bedanken we er liever voor. Het valt te hopen dat dit de eerste en tegelijk de laatste keer was.

Rutte deed er vrijdag luchtig over. Binnen twee maanden is de kritiek weg, denkt Rutte, en zal Donner zich in alle rust aan zijn taak kunnen wijden. Dat valt inderdaad te hopen.

Deel dit artikel