null Beeld

CommentaarCorona

Probeer solidair te zijn met kwetsbaren, want corona is nog niet weg

Redactie Trouw

Wie had drie maanden geleden kunnen denken dat we zonder problemen verjaardagsfeestjes zouden houden, dat we liever binnen in een café zouden willen zitten dan buiten op het koude terras, dat het Boekenbal in een enorme nachtclub zou worden gehouden.

Drie maanden geleden waren alle cafés, sportscholen en kappers nog dicht, studenten kregen online les en we moesten medische mondkapjes dragen. Weet u het nog?

Het lijkt bijna of corona een boze droom is geweest. We spreken er nog amper over, bij veel mensen lijken de aarzelingen over handen schudden, knuffelen en zoenen voorbij en wie informeert er ooit nog naar besmettingscijfers? De belangstelling voor de tweede booster valt dan ook behoorlijk tegen.

Het tekent de veerkracht van de samenleving dat de meesten van ons zo snel gewend zijn aan het post-coronatijdperk. Dat is een zegen, want we hebben ons de afgelopen twee jaar veel moeten ontzeggen. Het zou jammer zijn als we gewend en gehecht waren geraakt aan minimaal menselijk contact.

Zelf testen, thuis blijven bij een besmetting

Voor het kabinet is deze nieuwe fase, waarin de ziekenhuisopnames binnen de perken blijven, aanleiding om de verantwoordelijkheid voor de bestrijding van corona bij de samenleving te leggen. Winkels, scholen, horeca en bedrijven mogen zelf bepalen hoe ze besmettingen voorkomen en hoe ze hun personeel en klanten beschermen. Burgers moeten zelf de basismaatregelen in acht houden: zelf testen bij klachten, thuis blijven bij een besmetting.

Dat vraagt nogal wat van mensen in een tijd waarin het virus bijna van de aardbodem lijkt verdwenen. Helaas is dat nog lang niet het geval. Om terug te komen op de besmettingscijfers: de afgelopen week testten gemiddeld 13.000 mensen per dag positief. Er belanden nog steeds zo’n 175 mensen per dag in het ziekenhuis, waar nog altijd zo’n 1440 coronapatiënten liggen plus 110 op de ic.

Voor kwetsbare mensen – en daarvan zijn er naar schatting een miljoen – zijn dat angstaanjagende cijfers. Juist het feit dat anderen zich niet meer inhouden, vormt voor hen een gevaar. Het is pijnlijk om te beseffen dat de vrijheid die de meesten van ons genieten ten koste gaat van hun bewegingsruimte.

Zo zou het niet moeten zijn in een zorgzame samenleving. Mensen moeten de verantwoordelijkheid erkennen die de overheid van hen vraagt. Dat betekent handen wassen, indien nodig testen bij klachten, thuis blijven bij corona. Daarmee wordt in ieder geval geprobeerd kwetsbare pechvogels tegemoet te komen.

Correctie 11-4: Per abuis is er een verkeerde versie van het commentaar in de krant gekomen. Hierdoor zijn er inhoudelijke verschillen tussen de online versie en de versie in de papieren krant.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden