opinie

Pro-life kan haar moraal niet zomaar aan anderen opleggen

Voor het Tweede Kamer gebouw staan 30.000 waxinelichtjes die symbool  staan voor de kinderen  'die er niet mochten zijn'. Ook denken de actievoerders van pro-life aan de vrouwen die een abortus ondergingen.  Beeld Maarten Hartman
Voor het Tweede Kamer gebouw staan 30.000 waxinelichtjes die symbool staan voor de kinderen 'die er niet mochten zijn'. Ook denken de actievoerders van pro-life aan de vrouwen die een abortus ondergingen.Beeld Maarten Hartman

Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, vindt het immoreel dat in ons welvarende land de mogelijkheid op een fatsoenlijke abortus financieel, moreel en praktisch onder druk staat.

Christa Compas

Abortus is weer een thema. De SGP werkt aan een initiatiefwet om 'betere voorlichting' te geven aan ongewenst zwangere vrouwen. Bij de mars die in december de Week van het Leven afsloot liepen SGP en ChristenUnie voorop. Er is politiek debat over het onder de wet brengen van de abortuspil en de grootste organisatie van abortusklinieken ging onlangs failliet. Gaan we weer terug in de tijd?

Een kleine groep vooral religieus geïnspireerde mensen probeert de toch al moeilijke keuze voor abortus nog moeilijker te maken. Deze pro-lifebeweging karakteriseert abortus als babymoord. Maar juist dat is levensgevaarlijk. Als het leven echt zo belangrijk is, dan moeten we het over zelfbeschikking gaan hebben.

Uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt namelijk dat van de naar schatting 56 miljoen abortussen per jaar bijna de helft onveilig wordt uitgevoerd. Zeker acht miljoen vrouwen lopen direct gevaar, omdat ze wegens gebrek aan zelfbeschikking hun toevlucht zoeken tot onder andere het slikken van vergif en het inbrengen van scherpe voorwerpen.

Medische ingreep

Het is dan ook van groot belang dat abortus bij ongewenste zwangerschap normaal toegankelijk is. Het gaat om een medische ingreep die de vrouw ondergaat en waarover zij dus ook beslist. Als ze daarbij begeleiding nodig heeft moet die natuurlijk beschikbaar zijn. Maar dan wel echte begeleiding.

Een begeleider kan overwegingen verhelderen maar nooit de beslissing overnemen. Humanistische geestelijk begeleiders weten dat ze als hulpverleners niet hun eigen ideologie moeten opdringen, maar andermans levensvisie moeten ondersteunen. Hulp bieden bij vragen rond abortus betekent dat je de ander serieus neemt zodat die zonder schuldgevoel of dwang een keuze kan maken die voor haarzelf leefbaar is. Sommigen laten zich hierin door een religie inspireren, de meesten niet.

Precies dit besef ontbreekt in de anti-abortus-acties. Het gaat deze actievoerders helemaal niet om de vrouw en haar recht op zelfbeschikking, het gaat om het doorduwen van een specifieke, religieuze ideologie. Het gesprek met een ongewenst zwangere beginnen door haar weg te zetten als kindermoordenaar, is geen fatsoenlijke start.

Moordmachine

Het is ook geen realistisch begin. Als we een embryo vanaf de conceptie de morele status van een mens geven, dan zijn de consequenties absurd. Zo gaat bij een natuurlijke voortplanting meer dan de helft van de bevruchte eicellen verloren. De natuur zou daarmee één grote moordmachine zijn.

Wij pleiten voor een andere moraal, die onze primaire verantwoordelijkheid legt bij levende personen. Zij leggen meer gewicht in de schaal dan potentiële mensen. Een moraal ook, die erkent dat het leven zich in biologische fases ontwikkelt. De natuur is nu eenmaal een stuk genuanceerder dan de pro-lifebeweging doet voorkomen. De morele status van een embryo groeit gedurende de tijd, met een duidelijke grens waarop de baby buiten de baarmoeder levensvatbaar is en een 'eigen persoon' is geworden. Dat is bij 24 weken.

Ieder mag voor zichzelf op basis van een religieuze moraal het embryo vanaf de conceptie beschermwaardig achten en abortus afwijzen. Maar die moraal is niet algemeen geldig en kan dus niet zomaar aan anderen worden opgelegd. Vrouwen die abortus overwegen staan voor een toch al zware keuze. Ze hebben menselijkheid nodig. Steun en hulp die op hen is gericht in plaats van op een vooraf bepaald idee van wat de 'goede' vrouw zou moeten kiezen.

Jaarlijks sterven tienduizenden vrouwen door onveilige abortus. Tegelijkertijd staat in ons welvarende land de mogelijkheid op een fatsoenlijke abortus financieel, moreel en praktisch onder druk. Wij vinden dat immoreel.

Lees ook dit verhaal: 'Vrouwen gaan niet zomaar over tot abortus'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden