CommentaarWapenbezit

Prima, zo’n hoge boete als scholieren met een mes rondlopen

Ze zijn gewoon op internet te bestellen: 50 centimeter lange machetes. Een kapmes met ergonomische handgreep, van duurzaam materiaal. Gratis verzending. Voor nog geen 50 euro heb je er een. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil ouders van kinderen die met een groot mes rondlopen, aanpakken. Als een jongere voor de tweede keer met zo’n wapen wordt betrapt, kan de gemeente een boete opleggen tot maximaal 2500 euro. Dat is een fors bedrag. Voor veel ouders in sommige ­wijken is het meer dan een maandinkomen.

Aanleiding zijn enkele steekincidenten waarbij pubers van dertien, veertien jaar betrokken waren. Volgens Aboutaleb reageren de ouders veel te laconiek. Een mes in de rugzak zou net zo normaal zijn als een smartphone. Juist dat idee wil Aboutaleb bestrijden.

Net als enkele andere burgemeesters wil hij het liefst een landelijk messenverbod, om steekgevechten tussen jongeren te voorkomen. Omdat zo’n verbod er pas op termijn kan komen, maakt hij gebruik van zijn bevoegdheid om zonder verdere ruggespraak of procedure deze maatregel nu zelf te nemen.

Het wapenbezit onder jongeren neemt al meer dan tien jaar gestaag toe, blijkt uit de peiling die het ministerie van onderwijs om het jaar houdt. In 2007 was er een landelijke actie om scholen wapenvrij te krijgen, ook na steekincidenten. In 2015 was er eveneens een reeks steekincidenten met jongeren. 

Wapenbezit dreigt iets te worden ‘dat er nu eenmaal bij hoort’

Dat scholieren met messen rondlopen is dus geen nieuw verschijnsel. Misschien juist daardoor dreigt het te ontsnappen aan de aandacht en iets te worden ‘dat er nu eenmaal bij hoort’. Webwinkels maken de aanschaf van zo’n mes steeds makkelijker. En er is drillrap, een nieuwe rapvorm met expliciet gewelddadige teksten die oproepen tot daden. De sfeer waarin de steekpartijen zich afspelen, is van alle tijden: een wijk waarin groepen tegenover elkaar staan die elkaars territorium bevechten.

Dat Aboutaleb openlijk een halt wil toeroepen aan dit gevaarlijke wapenbezit onder jongeren is uitstekend. De boetes zijn zeker hoog, maar ze zouden anders niet de ouders wakker schudden en hen op het probleem wijzen waarvan hun kinderen deel uitmaken.

Een boete mag nooit de enige aanpak zijn, maar moet altijd vergezeld gaan van ondersteuning bij de ­opvoeding. Ouders straffen is niet genoeg, ouders ­bijstaan is ook nodig.

Aboutaleb heeft de bevoegdheid om deze maatregel op eigen gezag te nemen. Wel is het wenselijk dat ook de gemeenteraad en het college zich over deze maatregel buigen, om die hoge boetes en vooral het preventief fouilleren dat erbij hoort, van een democratische basis en bijbehorende controle te voorzien.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden