Opinie Boeren

Prima om op te komen voor de boeren, maar niet alleen zij verdienen waardering

De actiegroep Farmers Defence Force is op de verkeerde weg met het voornemen distributiecentra van supermarkten te gaan blokkeren, aldus Kees Bos, fruitteler in Dronten.

De actiegroep Farmers Defence Force is er jaloers op dat de boer in de Hongerwinter de meest gewaardeerde burger was. Wat jammer dat de huidige burger dat zo vergeten is. Dus tijd om distributiecentra van de supermarkten te blokkeren, zegt de actiegroep.

Ik stoor me mateloos aan deze actiegroep en haar totaal misplaatste vergelijking tussen boeren in de Hongerwinter en boeren van nu.

Ik weet van de verhalen van mijn vader, die met mijn opa veeteelt en akkerbouw bedreef, hoe belangrijk boeren waren in de Hongerwinter. Hoe het leven van veel westerlingen afhing van de hulp van anderen. Zo was het gedurende de hele oorlog, maar die anderen waren niet alleen maar boeren. Continu was er een grote afhankelijkheid van en saamhorigheid met elkaar om de oorlog te overleven. Op het ene moment was dat een boer die voedsel verschafte, het andere moment iemand die onderdak bood of ervoor zorgde dat het gewone leven ook zoveel mogelijk zijn gangetje kon gaan. Ook toen had je de bakker, schooljuf en de loodgieter gewoon nodig. Iedereen deed wat hij moest doen. Om te helpen, niet om de meest gewaardeerde burger te worden.

Farmers Defence Force maakt het wel heel bont

En op dit moment is dat niet anders. Elke schakel in onze maatschappij heeft zijn functie. Hoewel het er tegenwoordig op lijkt dat iedere schakel zich een beetje miskend voelt, hetzij in beloning hetzij in waardering, maken de boeren van Farmers Defence Force het nu wel heel bont. Zíj willen weer de meest gewaardeerde burger worden. Net zoals onze ouders en opa’s en oma’s dat vroeger in de oorlog misschien ook wel waren. Desnoods moet dat afgedwongen worden.

Dan snap je er toch niet zo veel van. Het is heel legitiem om op te komen voor je eigen positie. Voor je gezin, voor je bedrijf. Maar weet dat ook nu en misschien wel vooral nu, iedereen een grote rol speelt in de maatschappij. Of je nu producent bent van ons dagelijks voedsel, of er iedere dag voor zorgt dat we stroom hebben, of het autopark laat rijden. We kunnen geen schakel missen. Dus de ene groep verdient niet meer waardering dan de andere.

Waardering moet je verdienen. Je kunt haar ook verliezen. Farmers Defence Force wil met Kerst een hongerwinter in het klein organiseren. Zullen ze echt denken dat ze waardering vergroten door haar af te dwingen? Ga zo door jongens.

Lees ook:

De boeren dreigen de voedselvoorziening rond Kerstmis lam te leggen

De gemoederen leken wat te bedaren in agrarisch Nederland, maar boze boeren kondigen een nieuw protest aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden