CommentaarVaccinatiebewijs

Prikbewijs kan later perspectief bieden

null Beeld
Beeld

Winkels, bioscopen, restaurants, bedrijven, ze kunnen echt nog niet terug naar de gezellige drukte van een jaar geleden. Dat kan, zeker voor de horeca en de culturele sector, een financiële strop betekenen waarbij het voortbestaan op het spel komt te staan als dit te lang duurt.

Het recente advies van de Gezondheidsraad om deze private partijen toe te staan een vaccinatiebewijs te vragen aan bezoekers, biedt dan ook het nodige perspectief. Ondanks mitsen en maren kan het een tijdelijke oplossing zijn voor de culturele sector, voor lokale ondernemers en de horeca, om toch open te kunnen gaan en omzet te draaien. In ieder geval zet dit advies aan tot denken hoe op langere termijn, zolang het virus onder ons blijft, het dagelijkse leven weer op gang kan komen zonder dat de volksgezondheid in gevaar komt.

Ruis

Die mitsen en maren zijn talrijk, vandaar dat de Gezondheidsraad dit advies terecht gepaard laat gaan met de nodige voorzichtigheid en voorwaarden. In ieder geval mag van een vaccinatieplicht nooit sprake zijn. Daarom zitten er principieel gezien ongemakkelijke kanten aan deze voorkeursregeling. Niet iedereen kan of wil zich laten vaccineren tegen covid. Ook de voorwaarde dat dit ‘toegangsbewijs’ alleen gevraagd mag worden als andere maatregelen aantoonbaar tekortschieten, leidt vast tot ruis.

Met het advies komt de Gezondheidsraad tegemoet aan de behoefte aan perspectief. Gezien de praktische bezwaren gaat het wel om perspectief op termijn, zeker van een paar maanden. Voorwaarde voor zo’n regeling zal echt moeten zijn dat veel meer mensen dan die paar procent van nu een prik hebben kunnen halen. Een popfestival kan geen vaccinatiebewijs vragen als op dat moment vooral 80- en 90-jarigen aan de beurt zijn geweest. Naar verwachting zal het pas tegen de zomer zover zijn.

Sesam open u

De maatregel is geen Sesam-open-u naar het ‘oude normaal’. Ook wie gevaccineerd is kan besmettelijk zijn of toch het virus krijgen. Garanties voor immuniteit zijn er niet, zolang het virus deels ongrijpbaar is. Een recente negatieve testuitslag geeft voorlopig toch echt meer zekerheid dan een vaccinatie. Deze mogelijkheid zal daarom onderdeel moeten zijn van een pakket maatregelen. Voorwaarde moet dan ook zijn dat de besmettingscijfers min of meer stabiel zijn.

Zolang het einde van de pandemie niet in zicht is, kan het een manier zijn om de economie op gang te houden en de burgers meer bewegingsvrijheid te geven. Over de voorwaarden, ook als het gaat om onderwijs en de zorg, is zeker het laatste woord nog niet gezegd. Dit advies biedt in de pandemie wat lucht en licht op de langere termijn. Dat maakt het wellicht makkelijker om de overige beperkingen nog even vol te houden. Want we zijn er nog lang niet vanaf. 

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden