null Beeld trouw
Beeld trouw

Het antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Praten over de dood? De meeste lezers vinden het een goed idee

Praat over de dood, raadt Sire aan. Een goed idee, zeggen de meeste lezers.

Monic Slingerland

Troostend

Ruim drie maanden geleden overleed mijn echtgenoot na 61 jaar huwelijk. Wij spraken regelmatig over onze wensen ten aanzien van ons afscheid. Voor zijn rouwkaart heeft hij een mooie foto uitgezocht. Onze muziekkeuze heeft hij op CD gezet. Het was voor mij een troostende gedachte dat wij zijn afscheid geheel konden vieren in overeenstemming met zijn wensen. Ik vind de Sire-campagne zeker niet overbodig en denk dat het rust geeft om wensen over het afscheid vast te leggen, voor jezelf en voor alle nabestaanden.

Leentje van Vlijmen ‘s-Hertogenbosch

Onbesproken

In juli vorig jaar kreeg hij de diagnose: ongeneeslijk ziek. Hij koos voor kwaliteit van leven, niet voor kwantiteit. Begin september overleed hij. In die tijd hebben we het niet over de dood gehad, dat wilde hij niet. We haalden herinneringen op aan onze reizen, luisterden naar muziek. Liepen een singeltje rond. Zoals afgesproken voerde ik de zorg uit. Geen moment heb ik spijt gehad van het niet spreken over de dood.

Elize Ottevanger Utrecht

Onbesproken (2)

Na het overlijden van mijn vader bleek er een namenlijst te zijn van de mensen die een rouwkaart moesten ontvangen. Bij het vormgeven van de kaart scharrelde mijn moeder een gedicht van Pessoa op. Wij hadden niet gesproken over de dood van onze ouders, maar zij onderling wel. Maar ook de dood van onze moeder is in de familie niet besproken. Bij het horen van de Sire-spotjes vind ik dat stom. Ze is 92. Wij kunnen dat afscheid maar één keer goed doen. Ik ga dit weekeinde naar haar toe. En ik ga mijn familie vertellen wat ik als laatste zou willen.

Annet van Essen Terschelling

Flauwekul

De overheid loopt achter de feiten aan en gaat vervolgens rare dingen roepen ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, bijvoorbeeld. Flauwekul, een beter milieu begint bij goed leiderschap. En dan nu de dood bespreekbaar willen maken, zonder iets aan het uitsterven van plant- en diersoorten te doen. Een beetje herder zou beter moeten weten.

Arnold van der Leer Hoensbroek

Gandhi

Er valt veel te praten over de dood. Dat doen we regelmatig. Een aantal keren was de dood zeer dichtbij en dat maakt ons leven waardevol. Een wijze les van Mahatma Gandhi: Leef alsof elke dag je laatste is. Leer alsof het leven oneindig is.

Jikky Grashuis Oldekerk

Strand

Vertel je geliefden wat ze voor je betekenen nu het nog kan. Voordat mijn schoonzus en beste vriendin niet meer verder kon door borstkanker hebben we uren gepraat op het strand van Texel. Ik wil niet dood zei ze, en ik zei dat ik dat ook niet wilde. Drie maanden na haar begrafenis mis ik haar verschrikkelijk, maar hebben de pijn wel samen gedeeld. Daar ben ik heel blij mee. Ik vind het juist heel goed met je naasten over de dood te praten. Ik ben nu 67, ik begrijp dat je hier nog niet over nadenkt als je 21 bent. Geniet van het leven, elke dag is er een.

Berna Jansen Rijssen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden