Commentaar

Politiek hoog spel spelen over Mauro heeft nu wel lang genoeg geduurd

© ANP. Mauro Manuel (L) verlaat de Tweede Kamer in Den Haag. De Angolese jongen Mauro Manuel was aanwezig bij het Tweede Kamerdebat over het wel of niet krijgen van zijn verblijfsvergunning.

De stemming in de Tweede Kamer over een verblijfsvergunning voor de 18-jarige alleenstaande asielzoeker Mauro is even dramatisch als voorspelbaar geëindigd: Mauro krijgt geen verblijfsvergunning.

Alle petities en pogingen van de oppositie om minister Leers op andere gedachten te brengen, zijn stukgeslagen op de harde rots van de politieke werkelijkheid. Het land kan op zijn kop gaan staan, de coalitie houdt vast aan een streng asielbeleid. Het was te voorzien, en het is gebeurd.

Een verkeerde beslissing blijft het. VVD, CDA, gesteund door PVV en SGP hadden gisteren de wijsheid moeten opbrengen om de zaak van Mauro op te lossen op de enige juiste manier. Ze deden het niet. Mauro kreeg niet de zekerheid dat hij verder kan opgroeien in het pleeggezin dat zijn enige familie en thuis is geworden. Hij mag nu hooguit hopen op een studievisum, de oplossing van het CDA. Maar dat studievisum is een verkeerde oplossing voor het verkeerde probleem: het gaat hier niet om de ontplooiing van een jonge asielzoeker, maar om het behoud van zijn gezinsleven.

Bitter genoeg betekent de uitkomst van de stemming van gisteren dat er nu maar één ding opzit. Een streep eronder en kijken hoe de schade beperkt kan worden voor Mauro en zijn pleegfamilie.

De Kamer zal zich, inclusief de oppositie, zo snel mogelijk moeten scharen achter de uitweg van het studievisum. Het is geen goede oplossing, het is geen mooie oplossing, maar het is het enige politiek haalbare gebleken. Zekerheid en duidelijkheid voor de 18-jarige jongen die zo persoonlijk inzet werd van een debat, moeten nu voorrang krijgen.

Helaas is zowel de coalitie als de oppositie de afgelopen dagen te veel bezig geweest om het eigen politieke gelijk te bewijzen. CDA-leider Verhagen droeg de fractie op dat die per se als één blok moest stemmen, en bevestigde de indruk dat het hier vooral ging om het voortbestaan van de coalitie. De oppositie was op cruciale momenten geen haar beter. Dat Tofik Dibi namens GroenLinks beweerde dat de oppositie heeft 'gegokt en verloren', getuigt van politiek cynisme. Een 18-jarige jongen is dus inzet van een politiek spel?

De oppositie heeft nu de sleutel in handen. Zij moet wijsheid tonen en zich nu maar achter het CDA-plan voor een studievisum scharen. En samen overleggen over wat maximaal haalbaar is.

De Kamer stemt deze of volgende week nog één keer over Mauro. Laat dat alsjeblieft de laatste stemming zijn. Hij heeft nu vaak genoeg op de tribune gezeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden