null Beeld

Lezersreacties

Politici lijken vertrouwen te verwarren met populariteit

Redactie Trouw

Vertrouwen is een gift

De beschouwing van Denker des Vaderlands Marjan Slob over vertrouwen in onder andere de politiek (Trouw, 16 mei) mist de asymmetrie in de tijd tussen ontvanger en gever van vertrouwen. Het komt te voet en gaat te paard. Politici beschouwen vertrouwen als een volatiel bezit, als de waarde van een aandeel, in plaats van een persoonlijke gift. Ze lijken vertrouwen te verwarren met populariteit. Vertrouwen houdt verband met bewezen competentie, maar populariteit is geworteld in het nabootsen van verwacht succes – een nog vluchtiger bindmiddel. Een sociaal gebouw kan wellicht staan op vertrouwen, maar verwaait als droog zand als het rust op populariteit.

Bert van den Berg Enschede

Nanne wist me te pakken

Stripfiguur Anton Dingeman nam een jaar geleden afscheid van Trouw. Hij was als mijn vader, leuk scherp en ik kon erg met hem lachen als alles fout ging. Zijn opvolgster werd Nanne (Meulendijks). Ik had er moeite mee, vond haar zelfs irritant. Toch bleef ik haar volgen. Ik leerde haar beter kennen en begrijpen. Ik moest steeds vaker om haar lachen. Ze wist me te pakken. Nu is ze een van mijn beste vriendinnen. Deksels, ik hoop dat ze lang blijft!

Ines Douwes Heerhugowaard

Duurzaam

Energie besparen door het teveel aan warm water uit de waterkoker in een thermoskan te doen (Verdieping, 16 mei)? Voorkomen is zuiniger. Waterkokers hebben meestal maatstreepjes. Of gebruik een maatkan. En als je meer dan één kopje thee drinkt, zet die thee dan in een theepot of – jawel – een thermoskan.

Corrie van Sijl Krommenie

Voor altijd vluchteling

Trouw staat stil bij het lot van de Palestijnen die verlangen naar hun thuisland Palestina (Verdieping, 15 mei). Het stuk bevat halve waarheden. Het is waar: oorlog creëert vluchtelingen. Toen en nu. Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit het oosten vluchtten naar het westen, werden geïntegreerd. Zij zijn allang geen vluchtelingen meer. Het is wrang dat de oude vrouw die in 1948 uit Palestina vluchtte en haar familie nog steeds in krotten wonen. De 600.000 Joodse vluchtelingen die werden weggejaagd uit Arabische landen waar ze al duizend of meer jaren woonden, en die niets met de oorlog in Palestina te maken hadden, kwamen in Israël ook in tenten terecht. Alleen, daar wonen ze allang niet meer. Ze werden geïntegreerd in de maatschappij. Het is de Arabische landen te verwijten dat ze Palestijnse vluchtelingen hebben laten verkommeren en hun vluchtelingenstatus continueren.

Theo Erwteman Amsterdam

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden