opinie

Politici gebruiken studenten als melkkoe

Jongeren- en studentenorganisaties demonstreren in 2016 bij de Tweede Kamer tegen het leenstelsel voor studenten. Beeld ANP

De verhoging van de rente op studieleningen laat zien dat de politiek studenten totaal niet serieus neemt. Dat schrijft Johanneke ten Broeke, student technische geneeskunde en lid van de universiteitsraad van de Universiteit Twente.

In 2015 voerde de politiek het leenstelsel in. Om tegenstanders te overtuigen, beloofde het toenmalige kabinet gunstige leenvoorwaarden. Niemand zou hoeven af te zien van studeren als gevolg van het wegvallen van de basisbeurs. De leenangst die veel studenten en hun ouders hadden zou onterecht zijn, want studenten zouden immers een lage rente betalen. Daartegenover stond dat de opbrengst van het leenstelsel in hoger onderwijs gestoken zou worden.

Bezuiniging

Wat er van dat laatste zal overblijven, is inmiddels de vraag. Het kabinet-Rutte III legde namelijk een doelmatigheidskorting op en afgelopen Prinsjesdag volgde nog een extra bezuiniging. En mede als gevolg van het ontbreken van beleid van dit kabinet neemt het aantal (internationale) studenten ongelimiteerd toe, terwijl de totale bekostiging niet in gelijke tred toeneemt. Dat betekent dus ook een bezuiniging per student. Dit zijn onbegrijpelijke maatregelen voor een kabinet dat zegt de toegankelijkheid van het onderwijs hoog in het vaandel te hebben staan.

Maar de spreekwoordelijke druppel is het plan van het kabinet om de rente op studieleningen te verhogen. Die maatregel kan voor studenten tot duizenden euro’s extra afbetalingen leiden over de hele looptijd. Dat zorgt voor een verslechterde financiële positie van aankomende oud-studenten die niet het geluk hadden dat rijke ouders hun volledige studie konden financieren.

Maar wat de verhoging vooral laat zien, is dat de politiek studenten totaal niet serieus neemt. Zijn in 2015 gunstige leenvoorwaarden nodig om partijen te overtuigen voor het leenstelsel te tekenen? Dan doen we dat. Moeten we twee jaar later de overheidsfinanciën op orde zien te krijgen? Dan verslechteren we de gunstige leenvoorwaarden gewoon weer.

Slechter af

Geen coalitiepartij lijkt zich te bekommeren om eerder gedane beloften of het feit dat studenten straks duizenden euro’s slechter af zijn. Dit ondanks verzet van bijna de voltallige oppositie, alle politieke jongerenorganisaties van de coalitiepartijen en het CDA-congres. Studenten worden ordinair gebruikt als melkkoe.

Daarom gaan we morgen naar Den Haag om te demonstreren tegen de verhoging van de rente op de studielening. Wij roepen alle studenten op om zich aan te sluiten, want het kabinet moet weten dat studenten zich niet langer laten gebruiken om de staatskas te spekken.

Lees ook:

Studeren gaat om meer dan alleen studiepunten halen, vindt minister Van Engelshoven

Het idee dat alles draait om geld en rendement is doorgeslagen op universiteiten en hogescholen, stelt minister van hoger onderwijs Ingrid van Engelshoven. Studiesucces moet meer zijn dan studiepunten, anders blijven kwetsbare studenten weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden