Pim Lammers
Als Pim Lammers afgerekend wordt omdat hij schrijft over pedofilie, zouden we dan ook niet alle thrillerschrijvers in de ban moeten doen? Dat kunnen immers zomaar allemaal potentiële moordenaars zijn.
Gerda de Bijl Rotterdam
Pim Lammers (2)
Pim Lammers beschrijft in zijn verhaal De trainer scherp de ervaring van kinderen die in een taboesituatie verzeild raken en volkomen alleen staan. Ze kunnen bij niemand terecht met hun verhaal, gevoelens en ervaringen. De enige die iets biedt wat lijkt op de affectie die ze nodig hebben, is de persoon die doet wat wij als maatschappij afwijzen. Alleen praten helpt tegen taboes. Laten wij ons focussen op het praten over het taboe, niet op de gevolgen die het schrijven van het verhaal nu heeft voor de schrijver, want dat helpt de kinderen in deze situatie niet. Het zal eerder voor hen bevestigen dat ze hun ervaringen nooit naar buiten moeten brengen, omdat zelfs alleen een verhaal erover leidt tot bedreiging met de hoogste straf: de dood.
Iris Tjong Utrecht
Ideale grens
Hoe komt het toch dat ik licht onpasselijk word van het woord ‘grensfaciliteiten’ (Trouw, 11 februari)? Dit woord roept in eerste instantie associaties op met een vriendelijk restaurant, waar je nog even een lekker hapje kunt eten en naar het toilet kunt gaan, voordat je de grens oversteekt naar het andere land. Achter dit verhullend taalgebruik gaan wachttorens, grenswachters en hekken schuil. Veel hekken, nog meer hekken en nog meer. Dat kan, nu volgens Rutte na twaalf jaar het grote probleem van wantrouwen tussen staten is opgelost. Eindelijk de ‘ideale grens’. Voor wie eigenlijk? En faciliteert ‘Europa’ zo niet haar eigen ghetto? Onpasselijk, ja, dat word ik ervan. Leef ik echt in zó’n wereld?
Anja van Bunnik Amersfoort
Flitspalen
Het OM wil geen flitspalen op 30 kilometerwegen. Begrijp ik het goed, dat hier de ambtenaren aan de macht zijn? Waar is de minister? Wil die ook geen flitspalen? En de Tweede Kamer, wil die ook geen flitspalen? Wat heb ik aan die snelheidsbeperking als er geen handhaving is?
Wil Daemen Schinveld
Speelbal Europa
Ik vraag mij af welke toekomst Rob de Wijk (Opinie, 10 februari) voor ogen heeft met zijn oproep tot samenspannen met de VS tegen China. Net als met de kernwapenwedloop is het nu de vraag in welke wereld de ‘winnaar’ van deze economische wedloop achterblijft. Is het niet eens tijd om ons af te vragen hoelang het economisch concurrentiemodel nog wenselijk is?
Elbert Raadsen Capelle aan den IJssel
Russische hulp
Het is moeilijk te begrijpen dat Rusland gaat helpen in Turkije en Syrië, terwijl Poetin zelf voor natuurramp speelt en Oekraïne volledig vernietigt. Moedwillig burgers ombrengen en alles kapot maken wat nodig is om te overleven. De wereld op zijn kop. Goed dat we slachtoffers van de aardbeving helpen, maar Oekraïners leven al een jaar in een vreselijke situatie van menselijk lijden en vernietiging. Je zou wensen dat bij Poetin het kwartje eindelijk valt.
Frances Jaarsma Den Haag
Onrechtvaardig
De industrieën waarvan wij allen afhankelijk zijn, moeten het in Trouw regelmatig ontgelden. Zo noemde Jamal Ouariachi (Tijdgeest, 28 januari) Shell een criminele organisatie. Nu krijgt Tata Steel het zwaar te verduren (Trouw, 9 februari). Mijn eerste reactie is instemmend, het gaat immers om de grootste vervuilers en klimaatverandering dreigt mijn wereld te ontwrichten. Maar ik ben ook grootgebruiker van olie- en staalproducten, net als elke lezer van deze tekst. Als wij deze vervuilende bedrijven niet meer willen, wijken ze uit naar landen met minder strenge milieunormen en -waarden. En dan importeren moeten wij de producten importeren, want we kunnen niet zonder. Dus dragen we zo indirect bij aan nog meer vervuiling.
Jan Joost Kessler Wageningen
Rozen
Op Valentijnsdag worden dierbaren uit liefde met rozen verrast. De meeste rozen zijn giftig en mogen zelfs niet eens bij het groenafval. Hoe geslaagd is zo’n liefdesuiting?
Dieter van der Beek Alphen a/d Rijn
Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl