Commentaar

Plannen Samsom zijn deels vernieuwend, deels vertrouwde reflex

Beeld anp

Wie een antwoord wil geven op het tanende vertrouwen en de groeiende vervreemding in het land moet meer doen dan alleen de begroting op orde brengen. De nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom heeft met deze constatering het gelijk aan zijn kant.

Gisteren presenteerde Samsom zijn politieke programma voor de komende jaren. En dat nog voor de onderhandelaars in het Catshuis een akkoord bereikt hebben. De PvdA-leider valt op voorhand te prijzen. Mochten VVD, CDA en PVV resultaat boeken, dan hoeft hij niet alleen kritiek te hebben, maar heeft hij een alternatief.

Een stevig alternatief, dat moet gezegd worden. De plannen van Samsom gaan over veel meer dan het op orde brengen van de overheidsbegroting. Hij komt met voorstellen die de menselijke maat moeten terugbrengen, in de zorg, in het onderwijs en in de buurten.

Samsom verdient in elk geval lof voor het feit dat hij het aandurft heilige PvdA-huisjes te laten vallen. De ontslagbescherming was tot nu toe zo'n heilig huisje.

Maar Samsom constateert terecht dat de hoge vlucht die het zelfstandig ondernemerschap heeft genomen en het bijzonder kleine aantal vaste arbeidscontracten dat werkgevers nog afgeven om nieuwe antwoorden vragen. Hij wil werkgevers verantwoordelijk maken voor uitkeringen in de eerste maanden van werkloosheid en de ontslagvergoeding vervangen door begeleiding van werk naar werk.

Dit zijn doorbraken in het PvdA-denken en zinnige voorstellen nu de arbeidsmarkt zo fundamenteel aan het veranderen is. De PvdA-leider neemt nadrukkelijk afstand van het ook in de PvdA in het laatste decennium nagestreefde marktdenken. In de zorg vooral.

Maar op dat terrein en op vele andere terreinen komt Samsom met een voor de PvdA vertrouwde reflex. Mensen met hogere inkomens moet meer betalen voor de zorg, krijgen een hogere vermogensbelasting, minder aftrek voor pensioenpremies en nog een paar lastenverzwarende maatregelen.

De PvdA-leider heeft gelijk als hij terug wil naar een overzichtelijker samenleving. Het is echter zeer de vraag of hij niet te veel dynamiek weghaalt door zoveel offers te vragen van vooral de inkomens boven iets meer dan anderhalf keer modaal. Het antwoord van de PvdA is in dit opzicht te gemakkelijk.

Met zijn plannen toont Samsom aan initiatief te durven nemen. Dat valt te prijzen. Het zet een duidelijker profiel neer, maar het overtuigt niet in alle opzichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden