Commentaar

PKN, geef ruimte aan het homohuwelijk

Bijbel op de kansel van een protestantse kerk. Beeld ANP XTRA

De Protestantse Kerk in Nederland heeft zich wel eens over eenvoudiger onderwerpen gebogen: vandaag vergadert de PKN-synode over de vraag of het homohuwelijk in de kerk gelijk moet worden gesteld aan het heterohuwelijk. In de kerk is dat een van de gevoeligste onderwerpen. 

Aan de ene kant staan gelovigen die menen dat er geen enkel onderscheid mag worden gemaakt. Aan de andere kant leeft de overtuiging dat het homohuwelijk hoe dan ook geen zegen kan wegdragen.

Over die zegen gaat het vandaag. In de PKN-kerkorde staat dat een huwelijk tussen man en vrouw kan worden ingezegend en dat ‘andere levensverbintenissen’ kunnen worden gezegend. Dat voorvoegsel in moet duidelijk maken dat er onderscheid wordt gemaakt tussen het hetero- en homohuwelijk. Het is aan plaatselijke kerken om te beslissen hoe ze daarmee omgaan. In een deel van de PKN-kerken worden homorelaties gezegend, in een ander deel willen ze daar niets van weten.

Voor sommige PKN-gelovigen is het een moeilijk te verteren onderscheid: zij pleiten voor gelijkstelling. Voor meer orthodoxe gelovigen is het feit dat homorelaties in de kerk kunnen worden gezegend al een gruwel.

De kerkleiding stelt nu voor om de kerkorde niet te wijzigen, maar in een nadere toelichting op de kerkorde duidelijk te maken dat er geen waardeoordeel zit in het verschil tussen zegenen en inzegenen. Het ene huwelijk wordt niet hoger geacht dan het andere.

Waardevolle eenheid

Dat heeft iets merkwaardigs: als die toelichting stelt dat er geen verschil is tussen homo- en heterohuwelijken, waarom dan dat verschil in de kerkorde toch handhaven? Omdat, zegt de kerkleiding, een wijziging van de kerkorde enorm veel gedoe met zich meebrengt: alle kerkenraden van de bij de PKN-aangesloten gemeenten moeten dan worden geraadpleegd. Dat brengt alleen maar polarisatie met zich mee, is de vrees.

Hoe begrijpelijk dat argument ook is, het zou goed zijn als de synode vandaag toch besluit tot gelijkstelling van homo- en heterohuwelijk. Dat doet recht aan de breedte van de kerk. Van de ene flank mag verwacht worden dat geaccepteerd wordt dat er gemeenten zijn die geen homohuwelijken willen zegenen. Van de andere dat er PKN-gemeenten zijn die niet langer onderscheid willen maken tussen de verschillende soorten huwelijken.

Laat de waardevolle eenheid van de kerk het uitgangspunt zijn. Dat betekent niet dat gelovigen over alles hetzelfde moeten denken. Plaatselijke kerken houden hoe dan ook de vrijheid om hun eigen invulling aan de kerkorde te geven. Eenheid betekent dat iedereen erbij hoort, hoe verschillend de standpunten ook zijn, in de overtuiging dat gelovigen aan elkaar gegeven zijn. Dat biedt ruimte. En dat vraagt om verdraagzaamheid.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer commentaren op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

De PKN wil homohuwelijken niet inzegenen, maar vindt ze niet ‘tweederangs’

Kern van de discussie: moet het onderscheid blijven tussen ‘zegenen’ en ‘inzegenen’ van een homohuwelijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden