null

OpinieEnergietransitie

Pensioenfondsen, beleggen in fossiel is geen optie meer

Jaap van der Stel, lector psychische gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden, vindt het fijn dat hij binnenkort pensioen krijgt. Minder blij is hij met de investeringen die zijn pensioenfonds Zorg & Welzijn doet.

Jaap van der Stel

Binnen vier maanden ben ik pensioengerechtigd en ontvang ik een uitkering van Pensioenfonds Zorg & Welzijn. Ik zit er wel mee. Ik werk bijna veertig jaar in de psychische gezondheidszorg (ggz) en vanuit die hoedanigheid schreef ik afgelopen zomer, bij een recordtemperatuur van 40 graden, een boek over klimaatverandering. Ik bespreek daarin hoe we onze veerkracht kunnen behouden en ook wat zorgprofessionals hieraan kunnen bijdragen.

We moeten ons voorbereiden op vaker en langduriger extreem weer, bosbranden, droogte, stormen, overstromingen, hevige regenval, hittegolven en droogte. Er ontstaat een verhoogd risico op infectieziekten en de beschikbaarheid van zoetwater, schone lucht en gezonde voeding staat op het spel.

Het is fijn dat ik pensioen krijg, maar ik zit met een ethisch probleem. Want wat doet mijn pensioenfonds? Deze week verscheen het rapport ‘Voor alles niet schaden’ van klimaatorganisatie Fossielvrij NL. Hierin las ik, tot mijn schrik, dat Zorg & Welzijn nog steeds veel beleggingen heeft (via uitvoeringsorganisatie PGGM) in de fossiele energiewinning. Maar erger nog, dat die beleggingen zijn toegenomen. Zélfs in kolen, algemeen bekend als de grootste bron van vervuiling.

Iedereen die werkt in de zorg heeft een hart voor mensen en voor de aarde. Ik denk dat een grote meerderheid van de pensioengerechtigden er veel voor over heeft dat hun pensioengeld op een eerlijke en duurzame wijze wordt verdiend. Verdienen aan de productie, de verkoop en het verbruik van fossiele brandstoffen is voor een pensioenfonds voor zorg en welzijn in deze tijd volstrekt immoreel. Het is niet duurzaam, sterker nog: het is destructief. Duurzaamheid moet uitdrukkelijk een criterium zijn bij beleggingen voor pensioenen. Ook beleggen in de tabaksindustrie of de wapenhandel keuren we af.

Fossiel is geen optie meer. Dus Zorg & Welzijn: haal het geld van mij en dat van mijn ruim 2,6 miljoen collega’s weg uit fossiel. Het is ook economisch een aflopende zaak. De transitie naar alternatieve energiewinning gaat inderdaad tergend langzaam. Toch zijn, binnen afzienbare tijd, zonne-energie, windkracht en aardwarmte goedkoper dan fossiel. Ik wil graag dat mijn pensioenbeleggingen bijdragen aan een groene en leefbare aarde. Alleen een leefbare aarde rendeert.

Lees ook:

Miljardenreuzen kunnen niet meer om groen investeren heen

Grote investeerders zeggen steeds meer oog voor het milieu te hebben. Maar wetgeving en maatschappelijke druk spelen daar ook een rol in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden