opinie

Patiënt de dupe van losse contracten ggz

Beeld COLOURBOX

De geestelijke gezondheidszorg fragmenteert door de vele zelfstandige psychologen en psychiaters. Daar is de cliënt niet bij gebaat, betoogt Ameon Struijk, hoofd behandeling van de forensische polikliniek ForAm.

Naar aanleiding van het artikel 'De zelfstandige is niet meer weg te denken uit de zorg' (Trouw, 10 juli), wil ik wijzen op de inhoudelijke gevolgen van deze ontwikkeling. Het toenemende aantal zzp'ers draagt bij aan de zorgwekkende fragmentatie binnen de ggz waar het ontbeert aan samenhang en verbondenheid.

Het is een illusie te veronderstellen dat je als zzp'er meer inspraak hebt over de zorg dan iemand in loondienst. Met zzp'ers wordt niets opgebouwd, want het is uurtje-factuurtje. Als hen iets niet bevalt óf ze kunnen elders meer verdienen, dan zijn ze weg.

Dit geldt niet voor iedereen, maar het volgen van de weg van de minste weerstand is voor de hand liggend als men niet gehecht raakt. In de bijna vijftig jaar dat ik in de ggz werkzaam ben, is deze zorg nooit zo versnipperd geweest. Vroeger bleef een psychiater trouw aan een kliniek en op grond van kwaliteit slaagde hij er al dan niet in een gerenommeerd behandelinstituut op te bouwen. Natuurlijk hebben de instellingen in deze ontwikkeling ook zelf een grote rol gespeeld door niet te luisteren naar deskundigen, door bijvoorbeeld lak te hebben aan de overweging dat in een therapie alle factoren een rol spelen, ook de omgeving.

Flexibel

Nog sterker, het zijn directeuren en managers geweest, die hulpverleners zijn gaan voorschrijven om vooral flexibel te zijn. Een vaste werkplek werd je ontnomen en het was elke dag weer afwachten waar je je cliënten zal zien en spreken. Dat geldt ook voor je collega's, wat het nodige intercollegiaal overleg bemoeilijkt. Mensen met macht, die ons vak inhoudelijk niet verstaan en die onder druk van de door de politiek voorgeschreven marktwerking, dansend naar het pijpen van de zorgverzekeraars, gingen bezuinigen.

Deze marktwerking binnen de zorg ondermijnt duurzame samenwerking en loyaliteit. Werkgevers moeten tegen elkaar opbieden om goed gekwalificeerd personeel binnen te krijgen en te houden, want het is nu het ene gat vullen met het andere. Onthechting is troef en dat terwijl de werkrelatie de basis vormt voor een behandeling binnen de ggz. Cruciaal voor een werkrelatie is vertrouwdheid en dat impliceert tijd en trouw, die je zo niet van de cliënt, dan toch op zijn minst van de therapeut mag verwachten.

Het verloop onder gekwalificeerd personeel is dramatisch en dat leidt natuurlijk ook tot ontrouw (drop-out) bij cliënten.

Lees ook:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden