Opinie

Pas op voor dat chocomelk-moment

null Beeld iStock
Beeld iStock

Als commissie-Samsonkind heb ik het artikel 'Laat kwetsbaar kind 's nachts niet alleen' met interesse gelezen, schrijft Merel van Groningen.

Nadat ik in handen van een loverboy was, werd ik onder toezicht geplaatst in een internaat. Daar ben ik door een hulpverlener seksueel misbruikt, doordat wat in het artikel het 'chocomelk-momentje' genoemd wordt, volledig uit de hand liep. De grens van aandacht werd door hem overschreden. Onderbelicht blijft, ook in het artikel, dat seksueel misbruik door de hulpverlening ook voorkomt.

Vooropgesteld, ik weet dat er ook zeker goede hulpverlening is. Ik denk dat het van nature in een mens zit om een ander een helpende hand te willen bieden, of net die warmte die we denken dat een ander mist. Maar daar schuilt juist het gevaar binnen de hulpverlening. Een chocomelk-momentje en een luisterend oor kunnen ook een begin uitlokken van het overschrijden van een grens die juist bewaakt moet worden door de hulpverlening. Op het moment dat het chocolademelk-momentje overgaat in een arm om iemand heen slaan om te troosten, kan dat gebeuren. Het kan een signaal afgeven van geborgenheid bij het kind. Dat gevoel van geborgenheid kan bij een kind dat seksueel misbruikt is verwarring brengen en daar kan de macht van misbruik opnieuw toeslaan.

Macht van het misbruik

Want uit eigen ervaring weet ik dat je als kind dat seksueel misbruikt is niet op kan tegen de macht van het misbruik van de hulpverlener omdat je verward bent door dat geborgen gevoel wat jou op dat moment gegeven wordt.

Het is verwarrend als een groepsleider over die grens heen gaat. Je hebt tenslotte een soort loyaliteit naar de hulpverlening waarvan je denkt dat die het beste met je voor heeft.

Jongeren zijn niet weerbaar hierin en hoeven dat ook eigenlijk niet te zijn. Ook kunnen ze zich niet verzetten tegen werkbezoeken op hun groep van buiten af. Wij willen toch ook niet dat er steeds iemand in onze woonkamer ongevraagd een kijkje komt nemen toch? Waarom denken sommige hulporganisaties dan dat jongeren dit leuk zouden vinden? Vaak nemen jongeren het voor lief uit loyaliteit.

Als ik terugkijk naar mijn eigen ervaring en die van de slachtoffers die ik nu spreek, willen ze simpelweg het gevoel dat ze ertoe doen én rust. En juist hierom moeten we ons goed realiseren dat ook in de hulpverlening misbruik op de loer ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden