OpiniePartijvoorzitter Geert Dales

Partijvoorzitter zijn is helemaal geen ‘treurige bezigheid’

Heel onterecht om het voorzitterschap van een politieke partij het ‘treurigste ambt in de politiek‘ te noemen, vindt Geert Dales, voorzitter van 50Plus.

Wat een kletsverhaal over het voorzitterschap van een politieke partij als ‘het treurigste ambt in de politiek’ (Plein 2, Trouw 23 oktober). Deze woorden kwamen van Joop van den Berg, voormalig directievoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, oud-PvdA fractievoorzitter in de Eerste Kamer en emeritus hoogleraar.

Politieke partijen zijn de arena waar amateurs en beroepspolitici samenkomen om uitdrukking te geven aan gedeelde idealen en om die te realiseren. De partij is de plek waar ambities worden geuit en overmoed tegengehouden. Waar talent wordt gerekruteerd en opportunisten geweerd.

De voorzitter is aanjager, speurneus, talentscout, praatpaal, inspirator, doorgever en tegenhouder tegelijk. De ene dag op het hoogste Haagse niveau, de volgende dag in een dorp of stad ver weg van het Binnenhof. Het is een functie die veel tijd, energie en incasseringsvermogen vraagt, maar ook ruimschoots kansen biedt om in het democratisch proces een stevige vingerafdruk na te laten.

Ik kan het iedereen aanraden

Hoewel ervaren in het openbaar bestuur, had ik geen idee waar ik aan begon toen ik medio 2018 voorzitter werd van 50Plus. Geen dag heb ik mij herkend in de woorden van Joop van den Berg. Trouw illustreert die met drie mislukte partijvoorzitterschappen. Daar staat een veelvoud aan eclatante successen tegenover. Piet Steenkamp, die de fusie van KVP, ARP en CHU tot CDA tot stand bracht. Jan Marijnissen die de SP grootmaakte. Jan van Zanen die in de strijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk de VVD op de been hield. Liliane Ploumen, die vijf jaar lang rust in een woelige PvdA wist te brengen. Jan Nagel, die 50Plus oprichtte, tot bloei bracht en zo bijdroeg aan een betere belangenbehartiging van ouderen in Nederland. De lijst is lang en inspirerend.

Ik ben nu anderhalf jaar voorzitter van 50Plus. Het oordeel over mijn functioneren is aan de leden, maar ik denk dat ik verandering heb gebracht. Dat werkt door in het democratisch proces. Dat is geen ‘treurige bezigheid’, dat is een relevante activiteit.

De partijvoorzitter van 50Plus doet zijn werk ongehonoreerd. Als het zo treurig was als Joop van den Berg en Trouw menen, had ik allang de benen genomen. Maar dat doe ik niet, want het is veel te leuk, interessant en belangrijk. Ik kan iedereen aanraden om partijvoorzitter te worden!

Lees ook:

Partijvoorzitter, het ‘treurigste ambt’ in de politiek

In de politiek is er geen treuriger ambt dan dat van partijvoorzitter, heeft hoogleraar parlementaire geschiedenis Joop van den Berg eens gezegd. In elk geval in Nederland, want de partijvoorzitter mag hier maar weinig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden