Column

Paralympics vind ik geen topsport

"Matt Stutzman wil zich vanaf nu meten met boogschutters zonder beperking."Beeld anp

Hoe vaak me niet gevraagd is op deze plek iets over de Paralympische Spelen te schrijven. Iedere keer knik ik wat vaag en doe ik het niet. Want, en ik weet dat je dit niet hardop mag zeggen: ik vind de Paralympics geen topsport.

Marijn de Vries

Ho! Voor u woedend wordt. Natuurlijk! Het is ongelooflijk knap wat de paralympische atleten presteren. Dat staat buiten kijf. Maar ik vind het geen topsport. Tot vorig weekend kon ik bijna niet onder woorden brengen waarom. Maar tijdens 'Zondag met Lubach' viel het kwartje. Arjen Lubachs 'correspondent' Steye van Dam deed zogenaamd verslag vanuit Rio, en in een ridicule sketch raakte hij wat mij betreft precies de kern.

Parafraserend zei hij: de Paralympics zijn de ontkenning van alles wat sport zo mooi maakt, namelijk dat iemand echt de aller- allerbeste ergens in is. Er is maar één mens de allerbeste zwemmer. Waarom zou je dan een aparte wedstrijd maken voor mensen met één arm? Die zijn gewoon niet het allerbeste in zwemmen. Eigenlijk, stelde Steye, kun je de Olympische en Paralympische Spelen beter samenvoegen. Want er doen nu al mensen met een beperking mee aan de Olympische Spelen: vrouwen. Die zijn namelijk nooit de snelste zwemmer ter wereld.

Touché.

Paralympisch boogschutter Matt Stutzman denk er vermoedelijk net zo over. Hij heeft geen armen, en behoort toch tot de beste boogschutters ter wereld. Schieten doet hij met zijn rechtervoet. De Amerikaan deed in Rio nog mee aan de Paralympics, maar wil zich vanaf nu meten met boogschutters zonder beperking, de échte boogschutters, zoals hij ze zelf noemt. Ook bladerunner Oscar Pistorius vond wedstrijden voor atleten zonder beperking het hoogst haalbare - en zo zijn er meer voorbeelden.

Oscar Pistorius Beeld anp
Oscar PistoriusBeeld anp

Willekeurig gekozen
Voor u denkt: die De Vries raaskalt, ik bedoel dit op geen enkele manier slecht. Toch doe ik er nog een schepje bovenop. Ik vind het idee van speciale Spelen voor mensen met een beperking nogal willekeurig gekozen. Waarom mag je meedoen aan de Paralympics als je een been mist, maar niet als je van nature een laag zuurstofgehalte hebt? Dat is nogal een handicap als je bijvoorbeeld wielrenner, roeier of marathonloper wilt worden.

Waarom mag mijn vriendin Tessa, met MS, die afgelopen weekend de Mont Ventoux op fietste niet meedoen aan de Paralympics? Die berg beklimmen, dat is voor haar pure topsport. Of mensen met een fulltime baan, die trainen voor een volledige triatlon, waarom wordt dat niet als topsport gezien? Om vijf uur opstaan om te zwemmen, in de middagpauze een duurloopje van anderhalf uur en 's avonds nog even drie uur fietsen. Elke dag. Over topsport gesproken.

Eigenlijk heb ik er gewoon moeite mee dat paralympiërs topsporters worden genoemd. Topsporters zijn voor mij de allersterkste mensen ter wereld die het tegen elkaaropnemen. De Paralympics vind ik van heel andere orde.

Alex Zanardi Beeld anp
Alex ZanardiBeeld anp

Misschien herinnert u zich de monsterlijke crash van Formule 1-coureur Alex Zanardi, vijftien jaar geleden. Hij overleefde het alleen omdat beide benen werden geamputeerd. Vorige week won hij goud en zilver in Rio, als handbiker en hij zei: "Normaal gesproken dank ik God niet voor dit soort dingen, omdat God wel belangrijker dingen aan zijn hoofd heeft. Maar vandaag kan ik niet anders. Ik ben zo dankbaar, mijn leven is een eindeloos voorrecht."

Iedereen die klaagt over zijn leven raad ik aan: kijk naar de Paralympics. Lees de verhalen van die mensen. De Paralympics zijn geen topsport, het is veel groter dan dat. Het is een inspiratie en een les voor iedereen, over het leven zelf.

Marcel Hug uit Zwitserland in de T54 marathon. Beeld anp
Marcel Hug uit Zwitserland in de T54 marathon.Beeld anp
Regas Woods tijdens het verspringen. Beeld anp
Regas Woods tijdens het verspringen.Beeld anp
Zsolt Vereczkei uit Hongarije. Beeld anp
Zsolt Vereczkei uit Hongarije.Beeld anp
Chui Yee Yu en Amarilla Veres tijdens het zwaardvechten. Beeld anp
Chui Yee Yu en Amarilla Veres tijdens het zwaardvechten.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden