null Beeld

Lezersreacties

Palestijns leed mag onvergelijkbaar zijn met de holocaust, aandacht ervoor vragen verdient steun

Redactie Trouw

PKN en Palestijnen

Het mensonterende geweld tegen de Palestijnen moet stoppen. Daarom verdient René de Reuver (Trouw, 8 maart) als voorman van de PKN grote steun om dat leed onder woorden te brengen, zelfs bij een bezoek aan holocaustherdenkingscentrum Yad Vashem. Alleen door in de schoenen van de ander te gaan staan ontstaat toenadering. In de reacties uit de Joodse gemeenschap overheerst de aandacht voor ‘onvergelijkbaar’. Maar hebben wij niet juist geleerd dat ook onvergelijkbare zaken ons de ogen openen? “Wie een kind redt, redt de mensheid.”

Wouter van Santen, Zuid-Scharwoude

PKN en Palestijnen (2)

Dat René de Reuver een verband legde tussen het lot van de Palestijnen en de Holocaust bij Yad Vashem (Trouw, 8 maart) zou ik een uitglijder willen noemen. Het leed dat ­Israël heden ten dage aan de Palestijnen toebrengt is in geen enkel opzicht te vergelijken met de gruwelijke dood van zes miljoen Joden. Ik begrijp de reactie van opperrabijn ­Jacobs heel goed al zou ik het toejuichen als hij zich ook zo zou opwinden over het bouwen van neder­zettingen in bezet gebied. Dit beleid gaat dwars in tegen tal van resoluties van de VN. Land dat toebehoort aan de Palestijnen, daar dient Israël van af te blijven.

Rinus van der Molen Purmerend

Lobby

Op de voorpagina de kop dat de landbouwlobby het beleid voor water en bodem liet afzwakken (Trouw, 9 maart). Terecht dat dit onrecht genoemd wordt, maar waarom hier en nu? Op vrijwel elk belangrijk gebied, waarvan iedereen weet dat het huidige beleid onze gezondheid in de weg staat, is de lobby zo sterk dat alle beleid-van-goede-wil wordt afgezwakt of gereduceerd tot bijna nul. Of het nu gaat om stikstof, roken, landbouwgiffen, Pfas en belasting op kerosine, fabrikanten en andere belanghebbenden huren voor veel geld lobbyisten om het regeringsbeleid af te zwakken. Onze gezondheid telt niet. Of pas dan als niemand er meer omheen kan, zoals bij asbest. Maar dan is de schade al lang ernstig en groot. Ik stel voor dat er een grote lobby gecreëerd wordt om de lobby om zeep te helpen. Maar wellicht gemakkelijker: gewoon verbieden, die lobby. Die holt immers goed beleid van binnen uit.

Arnold Berkelaar Zoetermeer

Long covid

Er is geen juridische grond voor een collectieve schaderegeling voor zorgpersoneel dat ziek werd in de eerste coronagolf (Trouw, 9 maart). Ziekenhuispersoneel, personeel bij verpleeghuizen en andere zorgverleners hebben hun eigen leven in gevaar gebracht om covidpatiënten te helpen. Rutte en consorten prezen ze de ­hemel in waar ze nu alsnog worden gestraft.

Ron Keet Roswinkel

Stemadvies

Met instemming las ik het artikel van Bart Hemmes (Opinie, 2 maart) voor meer jongeren in de politiek. Ik roep iedere stemmer in Zuid-Holland op zijn voorkeursstem uit te brengen op Bart. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Teun Meijvogel (85) Noordwijk

Jeugd van tegenwoordig

Columnist Babah Tarawally (Opinie, 9 maart) stelt dat we als volk gevoeliger zijn geworden en een kort lontje hebben gekregen. De oorzaak daarvan is dat de nieuwe generatie opgegroeid is met het idee dat ze uniek is en alles wat men denkt mag zeggen. Deze opvoeding zou hebben geleid tot de aanpassingen van de boeken van Roald Dahl. Ik ben lid van deze nieuwe generatie en ben zeker met het idee opgegroeid dat ook ik bijzonder en uniek ben, net als ieder ander. Maar wat mij betreft laten we dik en dom gewoon zo, net als lelijk en kaal. Ik heb namelijk ­geleerd niet te generaliseren, niet ­iedereen is hetzelfde.

Barend Verheul (19) Tilburg

Ongelijkheid

De politiek is verdeeld over het oplossen van de ongelijkheid (Trouw, 8 maart). VVD’er De Kort zegt: “Mensen moeten de kansen ook pakken.” Ik kan me voorstellen dat mensen niet meer naar deuren zoeken als die keer op keer in hun gezicht dichtgeslagen zijn. Ik ken zelfs hoogopgeleide Groningers die daarom het zoeken naar deuren opgeven.

Jos Meijer Leusden

Dragqueens

Op Internationale Vrouwendag lees ik in Trouw hoe erg het in de VS is gesteld met mannen die het leuk vinden om zich als vrouwelijke hyper-seksuele karikatuur te verkleden (Verdieping, 8 maart). Een van deze mannen zegt over wetten die drag-shows aan banden willen leggen: ‘Uiteindelijk is dit een manier om vrouwen te controleren’. Mansplaining noemen we dat. Hij weet blijkbaar hoe het voor vrouwen is. Er komt geen vrouw aan het woord die een andere kijk kan geven op dit verschijnsel: een karikatuur neerzetten van een onderdrukte minderheid om lachers op je hand te krijgen en vooroordelen te bevestigen. Ook ik was als lesbische vrouw fan van drag-shows, totdat ik genoeg kreeg van die kerels met vrouwonvriendelijke maniertjes.

Marianne Driessen Nijmegen

Cruise

Economisch antropoloog Jason Hickel (Trouw, 8 maart) zegt in het mooie interview dat cruiseschepen een destructieve invloed hebben op onze planeet. In diezelfde krant staat een advertentie waarin christelijke riviercruises worden aangeboden. Bij de vertrekdata staat Deo Volente, zo de Here wil. Ik vrees dat de Here ernstig aan het twijfelen is geslagen na de uitspraken van Hickel.

Gerard Laernoes Hippolytushoef

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden