Commentaar

Pak plastic afval liever aan bij de bron

The Ocean Cleanup van Slat in Alameda, Verenigde Staten. Beeld EPA

Wordt de grote, ingenieuze plasticstofzuiger van The Ocean Cleanup wel een succes? Je zou het Boyan Slat zo gunnen. Al blijft naar plastic dweilen op de oceaan de wereld op zijn kop. Tijd om die weer rechtop te zetten. 

Liefst zeven jaar werkte Slat aan zijn uitvinding. Hij richtte daartoe speciaal een bedrijf op waar inmiddels tachtig mensen werken – allemaal om wereldwijd het plastic uit de oceanen te halen.

Slat agendeerde daarmee als geen ander wereldwijd het probleem van de plastic soep. Het mooie was dat hij daarvoor tevens een op het oog zo eenvoudige oplossing had. Niet voor niets haalde de jonge, mediagenieke uitvinder tientallen miljoenen euro’s binnen van bedrijven en bij rijke particulieren. Hoe fijn is het als zo tenminste het leven in zee gered wordt?

Maar sinds de drijvende, revolutionaire installatie vorig jaar werd afgemeerd in de Stille Oceaan, tussen San Francisco en Hawaii, is het tegenslag troef bij het bedrijf van Slat. Het streven was tegen 2040 de oceanen wereldwijd te bevrijden van alle plastic, maar misschien is het beter gewoon te beginnen met het IJsselmeer.

Kleine oogst

Vorige maand werd bekend dat de grote drijvende plasticvanger veel minder plastic oogst dan verwacht, omdat het systeem minder snel door het water gaat dan het te bevissen plastic. Technische aanpassingen zouden dat probleem moeten verhelpen. Maar vorige week besloot Slat zijn schoonmaakwerk voor onbepaalde tijd op te schorten. Bij een routinecontrole bleek dat een deel van het schoonmaaksysteem was afgebroken.

Boyan Slat Beeld AP

Slat heeft, sinds hij zijn plan presenteerde, veel tegenwind gehad. Het siert hem dat hij zich niet liet afleiden door critici en onvermoeibaar verder bouwde aan zijn droom. Maar tegenwind op volle zee is van een andere orde. Voor een project dat wereldwijd in de spotlight staat is dat enorm pijnlijk. Slat weigert zelf te spreken van een mislukking. Tegenslagen horen nu eenmaal bij innovatieve technieken, is zijn idee.

Feit is dat zijn zeebezem ook de gedachte voedde dat het plasticprobleem beheersbaar en zelfs oplosbaar is en wel op vrij eenvoudige manier. Dat blijkt nu veel ingewikkelder te zijn. Ergens klopt dat ook wel: naar plastic dweilen in de oceaan is welbeschouwd de wereld op zijn kop. 

Gezond verstand

Het meest effectief in de strijd tegen plastic is toch het gezond verstand: een verbod of strikte beperking van het gebruik daarvan. Plastic tasjes, plastic bekertjes en bestek op festivals en braderieën: het kan echt zonder. Een sluitend statiegeld- en retoursysteem, dat is ook bewezen effectief tegen zwerfafval. En tot slot natuurlijk het afvangen van plastic bij de mondingen van rivieren.

Zo’n strikte aanpak is geen oplossing voor de plastic soep. Laten we daarom maar hopen dat Slats bedrijf de problemen alsnog overwint.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Plastic soep-ontdekker Moore houdt hoop - maar heeft geen goed woord over voor Boyan Slat

Als hij spreekt, doet hij dat zittend aan een tafel, gebogen over zijn A4’tjes met tekst. Hij praat hard en het verhaal komt er zo vloeiend uit dat duidelijk is dat hij dit veel vaker heeft gedaan. Op zijn witte overhemd staat in blauwe geborduurde letters zijn naam: Captain Charles Moore.

Boyan Slat, de uitvinder die in de plastic soep roert

Boyan Slat staat sinds 2014 hoog in de Duurzame 100. Zijn gedrevenheid, zijn aanpak, zijn leeftijd (23) spreken tot de verbeelding. Slat wil een oplossing bedenken voor één van de grotere milieuproblemen van vandaag: drijvend plastic in de oceanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden