null

OpinieArbeidsmarkt

Pak het ondoelmatig studeren nou eens aan

Beeld

Er studeren momenteel 750.000 studenten. Toch zijn er grote tekorten in vitale sectoren van de arbeidsmarkt. Dat komt door de grote belangstelling voor studies met matige kansen op de arbeidsmarkt. Minister van Engelshoven moet daar serieuzer werk van maken, vindt Luc Rullens.

Momenteel zijn er zo’n 750.000 studenten in het hoger onderwijs en daarmee is de jaarlijkse uitstroom naar de arbeidsmarkt enorm. Vorige maand kwam minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) met een onderzoek naar macrodoelmatigheid: de mate waarin het onderwijs studenten voorbereidt op arbeidsmarkt en samenleving. Suf onderwerp? Wanneer je tekorten in de zorg, onderwijs of techniek ooit de baas wil worden, toch erg belangrijk. Al lijkt Van Engelshoven dat niet te beseffen. Wie de nijpende tekorten in onze vitale sectoren serieus neemt, grijpt namelijk daadkrachtig in. De D66-bewindsvrouw houdt liever haar handen voor haar ogen.

De minister van de zogenaamde ‘onderwijspartij’ D66 koos zelf de criteria waaraan de groep afstudeerders moest voldoen. Zeventig procent moet één jaar na afstuderen een baan hebben en 50 procent een baan op het gestudeerde niveau. Volgens deze criteria is er zogenaamd geen probleem als maar liefst de helft van de alumni na één jaar een baan heeft op mbo-niveau. Dit kan toch niet de doelstelling zijn? Moet de lat niet hoger gelegd worden?

Weinig brood op de plank

Daarnaast zijn er te veel studenten vrijetijdsmanagement, psychologie en fysiotherapie. De toestroom van studenten is hoger dan er arbeidsplaatsen zijn. Dan zijn er nog opleidingen die cultureel mega-interessant zijn, maar die weinig brood op de plank brengen met een diploma op zak.

Het probleem van dit verhaal zit hem bij de leiders van de hoger onderwijsinstellingen. Wil je iets doen aan de macrodoelmatigheid, dan moeten zij akkoord gaan. In Nederland heeft het onderwijs de vrijheid te bepalen welke opleidingen aan te bieden. Een groot goed waar niet aan getornd mag worden. Het probleem is alleen dat instellingen geprikkeld zijn om zo veel mogelijk studenten in huis te halen. Hoe meer studenten zij hebben, hoe groter hun stuk van de taart bij de verdeling van de centjes. Hiermee raakt het onderwijs dat is toegesneden op de banen in Nederland ondergesneeuwd.

Wanneer deze discussie wordt aangeroerd in de hofstad, zien we een minister en onderwijsbestuurders die naar elkaar en naar de vrijheid van onderwijs wijzen. Wanneer we het eindelijk eens willen winnen van de tekorten in de vitale sectoren van ons land, dan moeten we dit probleem serieus nemen. Er wordt nu al jaren gepraat over dit politiek gevoelige thema, maar wanneer de oplossingen op tafel komen, is er plotsklaps niemand meer thuis.

Lees ook:

Studenten zijn eenzamer, gestrester en maken zich grote zorgen over hun kansen op de arbeidsmarkt

Sociale contacten die tot een minimum zijn gereduceerd, afgebroken stages en scripties: studenten hebben het zwaar momenteel.

Dit zijn de meest gezochte banen van Nederland

Uitzendbureau Randstad maakte een lijst met de meest populaire beroepen van 2018. Op 1: de accountmanager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden