OpinieTransgenderwet

Pak de onderdrukker aan, niet de onderdrukte - en wijzig daarom de wet voor transgenders

Veel plekken zijn voor vrouwen onveilig. Maar dat wordt niet beter door transgender personen rechten te ontzeggen, stelt Iris Marie ’t Hart, lezeres te Haarlem.

Er is goed nieuws in aantocht voor transgenders. Minister Dekker van rechtsbescherming wil de transitie van transgender mensen vergemakkelijken. Als de huidige wet wordt aan­gepast hebben transgenders geen deskundigenverklaring meer nodig om het geslacht op hun geboorteakte te ­laten wijzigen. Het voorstel stuit echter op behoorlijk wat weerstand, ­zoals bijvoorbeeld blijkt uit het artikel van ­Caroline Franssen (Opinie, 28 januari).

Ditmaal gaat het niet om de weerstand van witte, hetero cismannen die onbekend zijn met onderdrukking. Nee, het gaat om vrouwen die zeggen feminist te zijn. Zij claimen dat aanpassing van de Transgenderwet een gevaar vormt voor vrouwenrechten. Ze zoeken niet naar een oplossing: de rechten van transgenders moeten wijken voor vrouwenrechten.

Ik begrijp het, vrouwen worden stelselmatig onderdrukt. Ik loop ’s avonds met mijn sleutels tussen mijn vingers op straat, heb een recept voor pepperspray in mijn notities en weet precies hoe ik een man met of zonder wapen moet raken als het ooit nodig is. Vorige week ben ik bedreigd en achtervolgd omdat ik niet aan de kant wilde gaan voor een man die door me heen probeerde te ­lopen.

Transmensen voelen zich twee keer zo vaak bedreigd

Dat betekent niet dat transmensen geen rechten verdienen. Zij voelen zich twee keer zo vaak bedreigd als cismensen en worden zeven keer zo vaak mishandeld. Zestig procent voelt zich onveilig en veertig procent is slachtoffer van huiselijk geweld. Transmensen van kleur lopen een nog groter risico. Voeg daaraan toe dat mensen die hun geboorteakte nog niet hebben gewijzigd vaker de dupe zijn van onderdrukking dan degenen die dit wel hebben gedaan en je kunt je voorstellen dat deze wetswijziging nodig is.

Het niet toekennen van dit recht is op z’n minst opvallend te noemen. Het is inmiddels duidelijk dat het bi­naire systeem reductief is en niet meer dan een sociale interpretatie. Als je transvrouwen en andere gemarginaliseerde groepen buiten de deur houdt, con­­so­lideer je de rechten van de witte, hetero cisvrouw en onderdruk je een enorme groep andere vrouwen. Een groep die op haar beurt te maken krijgt met extreem geweld en onderdrukking.

Vrouwen zijn onveilig, maar als je bang bent dat een aanpassing in de Transgenderwet jou als vrouw onveiliger maakt, pak dan degenen aan die je onderdrukken. Niet degenen die al onderdrukt worden. Anders draag je net zo hard bij aan onderdrukking als de witte, hetero cisman waar je zo bang voor bent.

Lees ook:

Wijziging Transgenderwet brengt de veiligheid van vrouwen in gevaar

Als mensen zelf mogen bepalen of ze man of vrouw zijn, tast dat de rechten van vrouwen aan in de sport, in gevangenissen, toiletten en opvanghuizen, betoogt Caroline Franssen. Ze is tegen deze voorgestelde aanpassing van de Transgenderwet.    

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden