Ruiter Michael G. Duffy op het paard Clitschko tijdens Jumping Amsterdam, eind januari.  Beeld ANP /  ANP
Ruiter Michael G. Duffy op het paard Clitschko tijdens Jumping Amsterdam, eind januari.Beeld ANP / ANP

Lezersreacties

Paardensport verbieden? Mens en paard werken al eeuwen samen

Redactie Trouw

De paardensport is een dier­onvriendelijke miljoenenindustrie, schrijft dierethicus Willem Vermaat (Opinie, 4 februari). Het paard centraal stellen betekent volgens hem dat je helemaal moet stoppen met deze sport. Daarbij gaat hij voorbij aan het feit dat de samenwerking tussen paard en mens vele duizenden jaren oud is. Het paard is gedomesticeerd, net als de meeste dieren waar de mens mee samenleeft. Domesticatie is ontstaan vanuit meerdere culturen en achtergronden. Wanneer men stelt dat het paard niet in gevangenschap gehouden zou mogen worden, betekent dat dus dat het hele proces van domesticatie moreel verwerpelijk zou zijn. Hetzelfde zou dan gelden voor hond en kat. Dat is interessant, wanneer men bedenkt dat domesticatie van allerlei diersoorten wereldwijd heeft plaatsgevonden. Is dat toch niet een aanwijzing voor een diepere, natuurlijke band tussen mens en dier, noem het symbiose? Dit in tegenstelling tot overheersen, de term die Willem Vermaat gebruikt. Dat neemt overigens niet weg dat er in de paardensport en de paardenhouderij in zijn algemeen nog een wereld te winnen is.

Manon Vleugel-Struik, dierenarts Druten

Zal ook de acteur een rol niet durven spelen?

Schrijver Pim Lammers wordt bedreigd en besluit zich terug te trekken voor het kinderboekenweek­gedicht (Trouw, 6 februari). Zal ook de acteur een rol niet durven spelen? De beeldhouwer veranderen van onderwerp en de kunstschilder van kleur verschieten? Gaan we ons uit angst terugtrekken en geven we de bedreiger alle ruimte? Toegeven aan bedreiging is geen oplossing, durf grenzen te stellen, want de ­volgende stap is: onderdrukking. Door samen de juiste vrijheid van meningsuiting te koesteren, met respect voor anderen en in dialoog, krijg je pas echt een vrije maat­schappij.

Atie Klaver Wijk bij Duurstede

Voetballers kopen is niet meer van deze tijd

John Graat (Sport, 4 februari) vraagt zich af wie de waanzin stopt van het rondpompen van voetballers. Ieder jaar worden weer voetballers verkocht, gekocht, verhuurd en gehuurd voor flinke bedragen. Die handel in voetballers, misschien ook in andere sporten, is niet meer van deze tijd. In Nederland hebben we de rapporteur mensenhandel. Die zou er wat aan kunnen doen.

Jaap Booij Den Helder

Want ook woorden kunnen schade veroorzaken

Het is goed dat het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 4 februari) kritisch kijkt naar de zin van ­operatief ingrijpen. Maar er wordt geschreven dat een operatie risico’s op complicaties met zich meebrengt, ‘waarover cardiologen ook nog eens niet eerlijk zijn’. Elke naar eer en geweten handelende cardioloog zal zich geschoffeerd voelen. Voor de commentator zou als bij artsen het uitgangspunt moeten zijn primum non nocere, ofwel ‘als eerste niet schaden’. Want ook woorden kunnen schade veroorzaken.

Michiel Steffelaar Voorburg

Een eerlijk inkijkje in hoe op de redactie wordt gewerkt

Als ik de brief van de hoofdredactie lees over het Holocaust-onderzoek (Opinie, 4 februari) dan weet ik waarom ik Trouw lees. Een eerlijk inkijkje in hoe op de redactie wordt gewerkt en met dilemma’s omgegaan wordt. Ondanks de wederom waardeloze bezorging blijf ik Trouw trouw. Het is nu zondagmiddag half zes en Tijdgeest moet nog komen.

Kees de Jong IJsselstein

Armenhulp

De kerk helpt armen, soms onder protest (Trouw, 4 februari): de vraag wordt gesteld of het geen overheids­taak is. Juist de overheid en zorgverzekeraars laten steken vallen door ingewikkelde wet- en regelgeving. Professionele hulpverleners lopen regelmatig vast in de bureaucratische molen. Binnen het diaconale werk van de kerk hebben vrijwilligers en professionele opbouwwerkers daar geen last van. De diaconale hulp is een aanvulling op professionele zorg die we moeten koesteren.

Jelle van Veen Amsterdam

Maar helaas zijn ze sluipenderwijs teruggekomen

Ik dacht dat we er vanaf waren na corona; de drie zoenen bij begroeting en verjaardag. Maar helaas zijn ze sluipenderwijs teruggekomen. Ik word volgende maand 50 en heb ­besloten felicitaties met een ferme handdruk in ontvangst te nemen, misschien kan ik zo het tij keren.

Reina Steenhuizen Apeldoorn

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden