OpinieChristenvervolging

Paar vrijheid van meningsuiting aan een beschaafde omgang met moslims en andere minderheden

Christenen wereldwijd zijn de dupe van aanslagen zoals die in Nice afgelopen week. Wie het vrije woord gebruikt, zou zich daar bewust van moeten zijn, vindt Dennis Peters van Kerk in Nood.

Kerk in Nood, een organisatie die wereldwijd steun geeft aan vervolgde christenen, onder meer door de dialoog met andere religies, is geschokt door de aanslag in Nice. Maar niet verbaasd. Dat in Frankrijk drie gelovigen zijn gedood in een kerk, terwijl zij niets te maken hadden met cartoons of discussies over de vrijheid van meningsuiting, typeert de manier waarop christenen wereldwijd de dupe zijn van westerse acties.

We zijn in het Westen vaak onbewust van de gevolgen van onze omgang met de vrijheid van meningsuiting voor christenen elders. Ten tijde van de publicatie van de karikatuur van de profeet Mohammed door Charlie Hebdo werden juist de christenen in Niger doelwit van diverse aanslagen. Zeker 45 kerken werden in brand gestoken door extremisten, omdat zij het Westen nog steeds met christenen associëren. Hoewel gematigde moslims in het land hun medeleven betuigden, hoorde je van die zelfverklaarde verdedigers van de vrijheid van meningsuiting in het Westen niets over deze ‘bijkomende schade’ van hun satire.

De moorden op een leraar en nu op gelovigen in kerken zijn een aanval op onze vrijheid om te denken en geloven wat wij willen. Dat raakt ons wezen. Frankrijk beveiligt daarom nu huizen van gebed. Kerk in Nood steunt regelmatig beveiligingsmaatregelen in landen waar christenen vervolgd worden. Met onze tweejaarlijkse rapporten over de godsdienstvrijheid in alle landen gebruiken we het vrije woord om problemen te benoemen.

Essentieel zijn interreligieuze initiatieven die bruggen bouwen

Maar essentieel op lange termijn zijn de interreligieuze initiatieven die helpen met het bouwen van bruggen. Misbruik van ons vrije woord kan de band verbreken met de mensen die we juist het meest nodig hebben om radicalisering en geweld tegen te gaan. Om die reden zijn christelijke leiders in landen met vervolging vaak zo zorgvuldig in hun bewoording. Vrijheid van meningsuiting is voor hen geen doel op zich, maar gaat samen met respect voor de ander.

Nu in Frankrijk christenen opnieuw doelwit zijn geworden, is de lakmoesproef hoe we omgaan met onze vrijheden. Een Nederlandse priester in Egypte vertelde ooit dat je de mate van beschaving van een samenleving kunt meten aan hoe deze omgaat met minderheden en met zwakkeren in de samenleving. De komende tijd zal tonen hoe beschaafd wij omgaan met onze minderheden. De gevolgen zijn voor ons als samenleving, maar ook voor christenen elders.

Lees ook:

De aanslag in Nice laat zien: de islam bevat wel degelijk elementen die tot geweld kunnen inspireren

In de zoektocht naar wat daders bezielt van aanslagen zoals donderdag in Nice en op docent Samuel Paty, wordt vaak miskend dat er een relatie kan zijn met de islam. Noem zulk geweld bij de naam. Alleen door er eerlijk over te zijn, kan je dit probleem aanpakken, stelt historicus Kaj Brens.

Er gaat iets aan terreur vooraf, en daar is geen simpel me­dicijn tegen

Het antwoord op terreur moet hard zijn, zegt Stevo Akkerman, maar er gaat iets aan terreur vooraf: de pervertering van religie, de radicalisering van onzekere jongeren. Daar is geen simpel me­dicijn tegen, maar je wilt het gif zo weinig mogelijk ruimte geven.

Woede in Frankrijk na aanslag in Nice: ‘De islamisten haten alles van ons’

De aanslag op een kerk in Nice versterkt de consensus over de strategie van de regering. Frankrijk wil afrekenen met de ideologie achter het geweld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden