OpinieToerisme

Overtref Airbnb met eigen stadsplatform voor verhuur aan toeristen

Ook toeristen willen graag met een goed gevoel huren via een gemeentesite. Beeld ANP
Ook toeristen willen graag met een goed gevoel huren via een gemeentesite.Beeld ANP

Pak overtreders van de huidige verhuurregels voor Airbnb aan met behulp van een flitspaal. En is het een idee als stad je eigen gemeentelijke verhuursite te beginnen, oppert Tigrelle Uijttewaal, bewoner van de Amsterdamse binnenstad.

Tigrelle Uijttewaal

In Trouw (20 juni) staat de zorg van tien Europese steden beschreven die extra regels willen voor verhuurplatforms, zoals Airbnb, maar die niet kunnen opleggen. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie heeft namelijk geadviseerd om die platforms als ‘informatieve dienstverleners’ aan te merken.

Waarom weten deze steden de huidige verhuurregels niet te handhaven en waarom maken ze zulke verhuurplatforms niet overbodig?

Overtreding van verhuurregels blijkt uit gegevens die het Amerikaanse databedrijf Airdna verzamelt van het dagelijks aanbod van Airbnb. Tegenwoordig mag je in Amsterdam hooguit dertig dagen verhuren. Airdna toont aan dat 41 procent van de ruim 10.000 HomeAway- en Airbnb-woningen in de hoofdstad zelfs langer dan zestig dagen wordt verhuurd.

Schoonmaakacties

Als de Europese steden weten te automatiseren dat er een boete naar de goede adressen gaat, hebben ze een flitspaal voor verhuurovertredingen. De opbrengst van die boetes valt prima te gebruiken om de handhaving terug te verdienen én om voor zowel meer bankjes op mooie plekken in de stad, meer schoonmaakacties als goede voorlichting over Airbnb te zorgen. Zolang de vliegkosten bizar laag blijven, komen de toeristen tenslotte toch wel.

Doeltreffender dan meer nieuwe regels is enerzijds gezamenlijke handhaving van de bestaande regels plus de nadelen van bestaande verhuurplatforms luider collectief te verkondigen. Anderzijds is het slim een alternatief te bieden: een eigen verhuurplatform dat onder meer Airbnb overtreft. Nog gebruiksvriendelijker, nog aantrekkelijker, met een lager af te dragen commissiepercentage dan 12 procent.

Extra inkomsten

Hierdoor werken verhuurders liever – tijdelijk of langdurig – via dit nieuwe publieke platform. Ook toeristen willen graag met een goed gevoel via een gemeentesite huren waaraan stadsbewoners geen hekel hebben.

Net als met een gemeentelijk vervoers- en grondbedrijf verrijken steden zich dan met een gemeentelijk verhuurbedrijf. Als stedelingen via een gezamenlijk verhuurplatform van Europese steden wel langer dan dertig dagen geld aan fijne toeristen mogen verdienen, levert dat Amsterdam, Barcelona en Parijs extra veel inkomsten op.

If you can’t beat them, join them, als je niet van hen kunt winnen, sluit je dan bij hen aan. Of iets klassieker: imitatio & aemulatio, imiteer en poog het model te overtreffen.

Lees ook:

Amsterdam is toe aan een ‘Venetiaanse aanpak’

Na een logeerpartij op de wallen heeft ombudsman Arre Zuurmond zijn eindverslag bij de burgemeester afgeleverd. Alles moet anders.

Huiseigenaren verhuren het liefst zwart aan toeristen

Toeristische verhuur van de eigen woning nam de afgelopen jaren veel sneller toe dan het aantal woningeigenaren dat deze inkomsten aangeeft bij de Belastingdienst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden