CommentaarDuurzame 100

Overheid, omarm de groene beweging

Het was een lichtpuntje in een week van veel regen, grijze luchten en somberstemmend coronanieuws: de presentatie van de Duurzame 100 van 2020. De staalkaart van duurzame initiatieven van groene ­doeners en denkers roept zoals ieder jaar enthousiaste reacties op, zo inspirerend zijn de vaak zeer uiteen­lopende burgerinitiatieven. De boodschap is: Nederland is nog lang niet af, maar wij doen er samen iets aan. 

Neem de winnaar, de Jonge Klimaatbeweging, de stem van nieuwe generaties in het klimaatdebat, die ­nadrukkelijk afstand nam van het Klimaatakkoord en al lobbyend daarop invloed probeert te krijgen. De nummer 2 van de lijst, Mobilisation for the Environment (MOB), het piepkleine natuurclubje van Johan Vollenbroek, haalde met succes het nationale stikstofbeleid juridisch onderuit. Zo kreeg de natuur eindelijk weer de aandacht die ze behoeft. En Meet je Stad, de nummer drie, biedt de burger de mogelijkheid om met zelf­gemaakte meetinstrumenten zijn omgeving in kaart te brengen, om de luchtkwaliteit of klimaatverandering in cijfertjes te vatten.

Opvallend hoog eindigt ook Extinction Rebellion, de vrolijke, ietwat anarchistische burgerbeweging, die met protestacties het openbare leven wil ontregelen, allemaal voor een beter klimaat. Dat zulke initiatieven zo hoog scoren, is veelzeggend.

De vakjury deelt blijkbaar het gevoel dat het belang van de groene thema’s van deze samenleving – ­klimaat, natuur, duurzaamheid – onvoldoende wordt behartigd.

Plannen voor energietransitie

Dat is niet alleen een Haags probleem, maar ook lokaal, zo blijkt uit de enquête onder de 225 ­burgerinitiatieven die meedongen naar een plaatsje onder de Duurzame 100. Ook de lokale overheid moet meer in actie komen, vinden zij, en de kracht van de beweging van onderop erkennen én omarmen, om de samenleving groener en duurzamer te maken. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van. Feit is echter dat zij gemeenten te veel ervaren als een gesloten bolwerk, dat vooral zijn eigen gang gaat.

Juist deze maand publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving een kritisch rapport over hoe lokale bestuurders hun plannen voor de energietransitie uitwerken. Gemeenten moeten immers plannen maken om de stad van het gas af te halen en verder te verduurzamen. Ook dat gebeurt te vaak zonder de burgers erbij te betrekken. Wie zo opereert, loopt de kans dat de plannen uiteindelijk vooral weerstand zullen oproepen, waarschuwt het planbureau. 

Het leest als een bevestiging van wat de deelnemers aan de Duurzame 100 roepen: neem ons serieus, daar worden we allemaal beter van. Dus, overheid, kom in beweging!

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden