null Beeld

Lezersreacties

Overheid, geef het goede voorbeeld en verhoog eerst zelf de lonen

Redactie Trouw

Geen clubs

Het begint langzamerhand ergerlijk te worden, de manier waarop natuur- en milieuorganisaties in de media kort worden samengevat als ‘milieuclubs’. Ook regelmatig in Trouw, zoals op 16 augustus. Ik begrijp dat het lekker kort wegschrijft, maar Natuurmonumenten en Greenpeace zijn geen ‘clubs’, een woord dat sterk doet denken aan verenigingsleven en gezelligheid.

Axel Wiewel, Ruinerwold

Goede voorbeeld

Minister Van Gennip roept de werkgevers namens het kabinet op het goede voorbeeld te geven en de lonen te verhogen (Trouw, 16 augustus). Maar met ongeveer een miljoen werknemers in dienst dan wel afhankelijk van overheidsfinanciering is de overheid wel de grootste werkgever in Nederland. Dus laat die overheid eens het goede voorbeeld geven.

Gerrit Dijkstra, Leiden

Wat kunt u doen?

Als aan de stikstofdoelen niet getornd mag worden, is het goed dat Remkes Jan en alleman uitnodigt aan tafel. Mits dan de vragen op tafel liggen: Wat kunt u bijdragen? En wat hebt u daarvoor nodig?

Paula Visser, Malden

Indonesië

Bij de herdenking van de oorlog in Indonesië las Mark Rietman een gedicht voor met deze passage: “Er leven haast geen mensen meer die het kunnen navertellen”. Ik heb, ook in de krant, geen enkele verwijzing gevonden naar het lied van Wim Kan uit 1972, waar de tekst volgens mij op geënt is. Kan schreef dit als protest tegen het bezoek van ‘bevriend staatshoofd’ de Japanse keizer Hirohito, ontvangen en dinerend op Soestdijk: “Wat had hij dat, terwijl hij at, mooi kunnen navertellen”. Wim Kan was zelf een overlevende van dwangarbeid aan de Birma-spoorlijn. Niet respectvol tegenover de oorspronkelijke dichter.

M.Koopman-Vaags, Oisterwijk

Indonesië (2)

De Japanse capitulatie wordt op 15 augustus herdacht. Midden in de vakantie, die Willem-Alexander viert in zijn Griekse onderkomen. Op 4 mei geeft hij elk jaar wel acte de présence voor alle camera’s bij de Nationale Dodenherdenking, alsof 15 augustus dat predicaat niet zou verdienen. Het had de koning gesierd om (per trein) terug te keren voor de herdenking waarbij veel Nederlanders in den vreemde zijn omgekomen. Hij zou zelfs drie minuten stil kunnen staan bij dit feit, gecombineerd met oprechte spijtbetuiging voor de wandaden die Nederland heeft begaan ten aanzien van autochtonen in onze kolonies.

Frans van der Tol, Rijssen

Ga lekker fietsen

Ik word weleens een beetje moe van die discussie over elektrisch fietsen (Uitgelicht, 17 augustus). En dat je niks zou doen qua beweging, terwijl je tig kilometers hebt weggetrapt op zo’n fiets. Neem elkaar toch niet zo de maat. Ga gewoon lekker fietsen, beste mensen. Geniet van het mooie Nederland, kijk vooral een beetje om je heen. En natuurlijk ook voor je. Lekker belangrijk of je dat fietsen met of zonder ondersteuning doet.

Carina Lodder, Zaltbommel

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden