Opinie

Overheid: behoed burger voor gevaren vuurwerk

Verbied eigen vuurwerk, geef vuurwerkshows Beeld ANP
Verbied eigen vuurwerk, geef vuurwerkshowsBeeld ANP

De Nederlandse vuurwerkcultuur is uniek - want hartstikke gevaarlijk. Wat ooit is begonnen als een ritueel om boze geesten te verjagen, is een angstaanjagend verschijnsel in zichzelf geworden, waarvan we ons moeten afvragen hoe we die geest weer terug de fles in krijgen.

Esther Ouwehand en Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren

De Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) bracht eind vorige week een zeer kritisch rapport uit over de huidige manier waarop Oud en Nieuw wordt gevierd (Trouw, 14 december). Volgens de SMVP staat die niet in verhouding tot de risico's, schade en maatschappelijke overlast. "Het is nu wachten tot het een keer fout gaat en iedereen zich afvraagt waarom we dat niet hebben zien aankomen", aldus de SMVP.

Blind
Nederlandse oogartsen zijn consumentenvuurwerk beu. Daar hebben ze goede redenen voor. Tijdens een jaarwisseling lopen tussen de twee- en driehonderd mensen ernstig oogletsel op. In 40 procent van de gevallen gaat het om blijvende schade, tientallen ogen raken blind of moeten worden verwijderd. De helft van de slachtoffers is onder de 18, vaak nog kind. Veel van deze minderjarigen worden voor de rest van hun leven ernstig beperkt door het letsel dat ze opliepen tijdens Oud en Nieuw. Ook de plastisch chirurgen pleiten inmiddels voor een verbod op consumentenvuurwerk.

De meeste andere landen staan niet toe dat hun burgers op straat zelf vuurwerk afsteken. Daar zijn de jaarwisselingen stukken veiliger. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid - wettelijk verantwoordelijkheid voor de bescherming van haar burgers - wel toestaat dat consumenten zelf vuurwerk afsteken. Oud-officieren munitietechniek van de Koninklijke Luchtmacht wijzen erop dat de explosieve stoffen in vuurwerk onder het begrip 'munitie' vallen. En dat voor het verantwoord omgaan met munitie intensieve scholing is vereist. Die voorwaarde wordt jaarlijks, zonder goede reden, met voeten getreden, met grote gevolgen voor de veiligheid op straat.

Hoge kosten
Partijen die van plan zijn hard te snijden in de overheidsuitgaven doen er goed aan een blik te werpen op de onnodig hoge kosten die gepaard gaan met het huidige vuurwerkbeleid. Van het geld dat nu wordt besteed aan oogoperaties vanwege vuurwerkschade, kun je duizend ouderen van staar afhelpen, rekende de voorzitter van het Oogheelkundig Gezelschap de Tweede Kamer voor. En dan is er nog niets gezegd over de kosten van nazorg, ziekteverzuim en blijvende (arbeids)beperkingen. Laat staan over de kosten van de enorme politie-inzet en de vernielingen die niet los kunnen worden gezien van de verworden vuurwerkcultuur in Nederland.

Voor veel mensen is allang duidelijk dat die cultuur verandering behoeft. In plaats van zelf vuurwerk af te laten steken door consumenten, zou de overheid professionele vuurwerkshows kunnen organiseren. Zo blijft de vuurwerktraditie in stand, maar met een forse vermindering van de huidige gevaren en problemen.

Verbod
De roep om een verbod op consumentenvuurwerk wordt steeds sterker. Naast raadsleden en burgemeesters blijkt ook de achterban van de meeste partijen in meerderheid voorstander van zo'n verbod. Maar in de Kamer stonden, vreemd genoeg, de Partij voor de Dieren en de SGP lange tijd alleen in hun kritiek op de huidige vuurwerkcultuur. Na een motie van het partijcongres zal GroenLinks zich daar waarschijnlijk bij aansluiten.

Hoelang blijven de Kamerfracties van de andere partijen zich nog blind houden voor de feiten, en doof voor de mening van hun achterban? Hoe ver moet het komen voordat ons parlement toegeeft dat de prijs van deze vuurwerkcultuur te hoog is?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden