OpinieVermogensopbouw

Overheid, banken en bouwers, help de starters op woningmarkt

Banken kunnen starters op de woningmarkt helpen met flexibeler financieringsmogelijkheden, aldus Marieke Commandeur, hoofd van het expertisecentrum financiële weerbaarheid van SNS.

Starters missen de boot op de huizenmarkt. Het vliegwiel van vermogensopbouw gaat voor hen zo niet draaien; met alle ­gevolgen van dien voor hun toekomst. Hoe zorgen we er nu voor dat starters alsnog in het bootje van vermogensopbouw kunnen stappen?

Voor starters zijn er veel beren op de weg: de huizenprijzen zijn hoog, de doorstroming is te beperkt en het aanbod van betaalbare woningen is onvoldoende. Zelf hebben de starters vaak onvoldoende spaargeld en geen vaste baan. Vervolgens kunnen ze ook nog eens niet concurreren met huis­eigenaren die hun woning met winst hebben verkocht en volop kunnen meebieden in de huidige markt. Meer en betaalbare woningen bouwen is belangrijk. Dat geldt ook voor het stimuleren van de door­stroming en het vergroten van financieringsruimte. Maar er is meer nodig als we de vermogensopbouw voor starters op gang willen brengen en houden.

Vermogensopbouw heeft een vliegwiel in zich: als je al vermogen hebt, bouw je gemakkelijker meer op. De eerste stap is een huis kopen en dit met winst verkopen. De groep die deze eerste stap normaal gesproken zou moeten zetten, blijft nu in dure huurhuizen zitten. Jaren later concurreren ze met mensen die wel al vermogen en daarmee een betere onderhandelingspositie hebben. De vermogensongelijkheid neemt toe.

Het vliegwiel komt in beweging, maar stopt als er niet harder aan gedraaid wordt

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting geeft starters meer financieringsruimte. Het vliegwiel komt in beweging, maar stopt als er niet harder aan gedraaid wordt. Om het vliegwiel door te laten draaien, is meer nodig.

Banken kunnen daarbij helpen. Zij spelen een belangrijke rol bij het bieden van meer financieringsmogelijkheden. Zij zullen een passend antwoord moeten vinden voor de ­situatie van starters, zoals het makkelijker verstrekken van een hypotheek zonder vaste baan. De Arbeidsmarktscan is een voorbeeld van vernieuwing. Die scan kijkt, naast de huidige contractvorm, ook naar het arbeidsmarktperspectief. Ook kunnen banken starters adviseren hoe ze hun spaarpot kunnen vullen. Met gedragsinzichten als basis voor dit advies, zoals flexibel sparen, wat een gevoel van ruimte kan geven in de benauwde situatie van flexibel ­inkomen en hoge huur.

Alleen als bouwers bouwen en de overheid samen met banken een helpende hand aanreikt, maakt het vliegwiel van vermogensopbouw voor de starter steeds meer vaart.

Lees ook:

Belastingvrije schenkingen van ouders maken de huizen alleen maar duurder

Een maatregel die de woningmarkt tijdens de financiële crisis in beweging moest krijgen, leidt nu tot oververhitting, zeggen woningmarktexperts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden